αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΔημοφιλές Torrent Site «έδωσε» χρήστες του- Τώρα χρήστης πρέπει να πληρώσει 97.700 δολάρια

Δημοφιλές Torrent Site «έδωσε» χρήστες του- Τώρα χρήστης πρέπει να πληρώσει 97.700 δολάρια

Οι αγωγές εναντίον χρηστών που κάνουν παράνομο κατέβασμα ταινιών δεν είναι κάτι καινούργιο. Στις ΗΠΑ είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο παραπάνω από μία δεκαετία, ενώ επίσης αυστηρή νομοθεσία έχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, και η Ιαπωνία.​ Όμως, το να συμβάλλει στον εντοπισμό του χρήση το μέσο που διαθέτει το πειρατικό περιεχόμενο, αυτό δεν είναι καθόλου σύνηθες.

Με τα χρόνια, το κύριο αποδεικτικό στοιχείο, αυτό της διεύθυνσης IP,  αμφισβητείται πλέον τακτικά σε αυτές τις αγωγές. Τα δικαστήρια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μία διεύθυνση IP από μόνη της δεν είναι πλέον ικανό αποδεικτικό στοιχείο.

Έτσι, οι κινηματογραφικές εταιρείες έχουν γίνει πιο δημιουργικές. Αυτό που κυρίως κάνουν είναι να ερευνούν για αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών από πειρατικές δραστηριότητες σε λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων.

Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν με διαφορετικούς νομικούς τρόπους τα torrent site που έχουν τις περισσότερες επισκέψεις.

Ο σκοπός των κινηματογραφικών εταιρειών είναι να τους δώσουν, μέσω της συνεργασίας, την ευκαιρία να συμψηφίσουν προηγούμενες αγωγές παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων με κάποια μορφή εξωδικαστικής συμφωνίας.

Στα πλαίσια αυτών των νέων τακτικών της κινηματογραφικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, τον Αύγουστο του 2020, οι δημιουργοί των ταινιών “Rambo: Last Blood” και “Hellboy” κατάφεραν να λάβουν αρχεία καταγραφής από το μεγάλης επισκεψιμότητας YTS.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το δημοφιλές torrent site έδωσε πληροφορίες στις κινηματογραφικές εταιρείες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των χρηστών που ασχολήθηκαν με το κατέβασμα ταινιών από την πλατφόρμα.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, οι δύο κινηματογραφικές εταιρείες υπέβαλαν αγωγή εναντίον ενός βετεράνου του στρατού των ΗΠΑ. Ο λόγος ήταν ότι η διεύθυνση IP και το email του χρήστη προέρχονταν απευθείας από τη βάση δεδομένων του YTS.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της αγωγής, οι εταιρείες κατάφεραν να κάνουν συσχέτιση μεταξύ της διεύθυνσης IP του βετεράνου και της διεύθυνσης του email του, με τα κοινωνικά δίκτυα.

Με αυτόν τον τρόπο, τον βρήκαν στο Facebook, και γενικά τον έδεσαν με όλες τις παραβάσεις που αφορούσαν τις δύο παραγωγές τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ειδικευμένο Torrent Freak, φαίνεται ότι το YTS παρέδωσε αυτές τις πληροφορίες για να μπορέσει να αποφύγει τις δικαστικές συνέπειες των αγωγών κάνοντας μία εξωδικαστική συμφωνία διακανονισμού.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ενδέχεται να έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Συνολικά, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων ζητούν από τον εναγόμενο να πληρώσει αποζημίωση ποσού περίπου 97.700 δολαρίων. Όπως επισημαίνουν, αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 3,3% των πραγματικών υποχρεώσεων του, και το 15% της ζημίας που αντιστοιχεί στις εταιρείες.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία δυσάρεστη εξέλιξη για τον χρήστη. Ταυτόχρονα, είναι και μία ιστορία που αναδεικνύει τον κίνδυνο που υπάρχει με το παράνομο κατέβασμα ταινιών, και όχι μόνο.

Πηγή: pcsteps.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 2 =