αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔερμιτζάκης: Αν ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά, και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός

Δερμιτζάκης: Αν ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά, και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός

Ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού χαρακτήρισε τον έλεγχο της κινητικότητας, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί», δήλωσε μιλώντας στο Mega.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι βάσει της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας δεν αποκλείεται να χρειαστούν νέα μέτρα. «Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά», τόνισε.

Αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα σχολεία, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση». Και εξήγησε ότι: «Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως, επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω». Και συμπλήρωσε: «Το μεγαλύτερο άνοιγμα κάποιων πραγμάτων, δεν σημαίνει ότι οδηγεί σε μεγαλύτερο συνωστισμό».

«Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους», παρατήρησε.

Όπως εξήγησε είναι καλύτερο να κάθονται οι άνθρωποι με συγκεκριμένα μέτρα και αποστάσεις σε ένα μαγαζί εστίασης, από το να κάθονται άναρχα έξω από τα μαγαζιά ή σε παγκάκια.

Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών. «Όταν κάποιος αποφασίζει να δουλέψει στον υγειονομικό χώρο έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς. Δεν θα έλεγα γενικά και για πάντα. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία δικαιολογείται απόλυτα. Στην Ελλάδα το θέμα των εμβολιασμών έμπλεξε με συνδικαλιστικά ενδιαφέροντα. Και αυτό είναι πολύ κακό και πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του αριθμού των τεστ COVID που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας. «Δεν σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε», είπε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − four =