αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ«Δεν χρησιμοποίησα τα social media για 1 μήνα. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω λάβει ποτέ»

«Δεν χρησιμοποίησα τα social media για 1 μήνα. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω λάβει ποτέ»

Οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε «συνδεδεμένοι» στα social media σχεδόν όλο το 24ωρο. Βλέπουμε αναρτήσεις, μοιραζόμαστε τα νέα μας, ανεβάζουμε φωτογραφίες, δηλώνουμε το που βρισκόμαστε, κάνουμε chat με άλλους. Πως θα σου φαινόταν, αν σου έλεγαν ότι από αύριο το πρωί θα πρέπει να μην χρησιμοποιείς κανένα κοινωνικό δίκτυο; Ένα σενάριο που μοιάζει… τρομακτικό.

Το τόλμησε η παραγωγός βίντεο του Business Insider, Emma Frierberg. Και παρουσιάζει τα αποτελέσματα στο παραπάνω σύντομο βίντεο. Έκανε το πείραμα: για 1 μήνα θα έπρεπε να «αποσυνδεθεί» από όλα τα social media. Ενώ η ίδια αρχικά πίστευε ότι αυτό θα της δημιουργούσε την αίσθηση ότι «χάνει κάτι», τελικά διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αφού πολύ απλά δεν έβλεπε τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες των άλλων- άρα δεν ήξερε την ύπαρξη τους.

Όπως εξηγεί, τα social media μοιάζουν λίγο με τους κουλοχέρηδες στα καζίνο. Εκεί που ποντάρεις ξανά και ξανά, ελπίζοντας ότι θα έρθει η ανταμοιβή. Στα κοινωνικά δίκτυα κοιτάς συνέχεια μια οθόνη, περιμένοντας πάλι τις «ανταμοιβές». Κάποια likes ή ειδοποιήσεις γενικότερα. Και έτσι, επιστρέφεις στο ίδιο «μέρος» ξανά και ξανά.

Από την στιγμή που η Emma Frierberg αποφάσισε να κόψει τα social media, της πήρε μια εβδομάδα για να αποχωρηστεί την συνήθεια που λέει ότι… είμαι με το κινητό στο χέρι, και κάνω συνεχώς scroll down. Κατάφερε να ξεκουράζεται περισσότερες ώρες, αφού δεν παρασερνόταν μπροστά σε κάποια οθόνη. Μετά την δουλειά της, η έκθεση σε οθόνες ήταν πλέον περιορισμένη.

«Ξεκίνησα να νιώθω ότι υπάρχουν έξτρα ώρες μέσα στην ημέρα» λέει η ίδια.

Γέμισε ον χρόνο της διαβάζοντας, μαγειρεύοντας ή με αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης έγινε πιο παραγωγική στη δουλειά της. Πλέον δεν είχε συνεχώς… αμέτρητα tabs ανοιχτά στο PC της. Δεν υπήρχαν ιντερνετικοί αντιπερισπασμοί. Και δίνει μια συμβουλή: Να διαγράψεις από την καθημερινότητα σου ένα social media App. Δες πόσο θα σου λείψει τελικά. Δες αν θα αλλάξει η ζωή σου. Και κατάλαβε πόσο χρόνο αφιέρωνες εκεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =