αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν χρειάζομαι την γνώμη κανενός»: 6 τοξικές φράσεις που δεν λένε οι μεγάλοι leaders

«Δεν χρειάζομαι την γνώμη κανενός»: 6 τοξικές φράσεις που δεν λένε οι μεγάλοι leaders

Ας ξεκινήσουμε με μια σκληρή αλήθεια: Πολλοί άνθρωποι σε διοικητικούς ρόλους προήχθησαν σε διευθυντικές θέσεις με βάση την ατομική απόδοση τους ή τη θητεία τους, και όχι λόγω της φυσικής τους ικανότητας να ηγούνται αποτελεσματικά.

Με αυτό κατά νου, ανοίγει τη δυσάρεστη πραγματικότητα ότι πάρα πολλοί διευθυντές δεν είναι ικανοί να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν τους ανθρώπους τους — ειδικά με τα λόγια τους. Και ενώ οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια, το να πεις λάθος πράγματα μπορεί να είναι καταστροφικό για έναν εργαζόμενο. Σε τοξικούς χώρους εργασίας, οι λάθος φράσεις ή λέξεις συμβάλλουν άμεσα στο να δημιουργηθούν υψηλά επίπεδα άγχους, πτώση του ηθικού και χαμηλή παραγωγικότητα.

Εδώ είναι έξι φράσεις που οι μεγάλοι ηγέτες δεν θα πουν ποτέ, όπως τις παραθέτει το inc.com.

1. «Δεν χρειάζομαι τη γνώμη κανενός. Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία θα πάμε»

Δεν θα ακούσετε ποτέ αυτή τη φράση να προέρχεται από μεγάλους ηγέτες που βάζουν πρώτα τις ομάδες τους. Αυτοί εξετάζουν ένα ζήτημα από πολλές οπτικές γωνίες. Όταν προκύπτουν δύσκολες καταστάσεις, μιλούν με πολλά άτομα– προς τα πάνω ή ακόμη και προς τα κάτω — για να λάβουν δεδομένα και να καθορίσουν μια πορεία δράσης. Όταν καταλήξουν σε μια απόφαση, μερικές φορές η απόφαση μπορεί να μην είναι δημοφιλής, αλλά είναι πιθανότατα σωστή γιατί αναζήτησαν πολλές απόψεις και οπτικές από υγιή μυαλά.

2. «Δεν είμαι υπεύθυνος για αυτό – πήγαινε να κατηγορήσεις κάποιον άλλο»

Οι καλύτεροι ηγέτες αντιστέκονται στην τάση να ρίχνουν την ευθύνη αλλού για να προστατευτούν με κάθε κόστος. Αποδέχονται ότι δεν είναι τέλειοι και ότι κάνουν λάθη. Όταν λοιπόν κάνουν λάθη, τα παραδέχονται. Αναγνωρίζουν ότι είναι υπόλογοι σε άλλους- όχι μόνο σε αυτούς που βρίσκονται από πάνω τους. Όταν οι ηγέτες έχουν αυτό το είδος αυθεντικότητας, οι εργαζόμενοι αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να αναλάβουν ρίσκα, να κάνουν τα δικά τους λάθη και να είναι αρκετά ανοιχτοί για να πουν, “Ε, αφεντικό, τα μπέρδεψα”.

3. «Δεν χρειάζεται να εκπαιδευτώ. Ξέρω όλα όσα πρέπει να γνωρίζω»

Λίγα πράγματα είναι τόσο εξοργιστικά όσο οι ηγέτες που πιστεύουν ότι είναι πάνω από όλα. Τα καλά αφεντικά είναι πρόθυμα να μάθουν και αποδέχονται με χαρά το ρόλο του «μαθητή» μεταξύ των μελών της ομάδας τους. Οι ηγέτες γνωρίζουν ότι έχουν πολλά να μάθουν και ότι κάθε άτομο έχει κάτι σημαντικό να τους διδάξει. Η αλήθεια είναι ότι οι ηγέτες δεν ξέρουν πάντα ο,τι χρειάζεται και τι να κάνουν. Είναι πρόθυμοι να ακούσουν πριν κάνουν προτάσεις. Κάνουν ερωτήσεις και ενδιαφέρονται ειλικρινά για τις απαντήσεις.

4. «Γι’ αυτό σε προσέλαβα. Βρες τη λύση μόνος σου»

Ναι, προσλαμβάνουμε έξυπνους και δημιουργικούς ανθρώπους για να κάνουν πολύπλοκα και έξυπνα πράγματα. Αλλά όταν ένας υπάλληλος έρχεται σε εσάς για καθοδήγηση, οι σπουδαίοι ηγέτες αξιοποιούν την ευκαιρία να τους καθοδηγήσουν στην επιτυχία. Σύμφωνα με μια μελέτη, λιγότεροι από τους μισούς Οργανισμούς που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν εφαρμόσει την καθοδήγηση ως μέρος της διαδικασίας διαχείρισης απόδοσης.

5. «Είναι αυτό που είναι»

Όταν ακούτε αυτήν την φράση από ένα αφεντικό, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι απλώς απέρριψε κάτι που είναι σημαντικό ή άξιο περαιτέρω συζήτησης. Είναι σημάδι ότι δεν θέλει να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση. Οι καλοί ηγέτες είναι πρόθυμοι να εμπλακούν με άλλους σε μια βαθύτερη συζήτηση για να εξερευνήσουν λύσεις, νέες ιδέες ή να λύσουν προβλήματα μαζί.

6. «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό για σένα, οπότε μην μπεις στον κόπο να με ρωτήσεις ξανά»

Οι υπάλληλοι το μεταφράζουν αυτό ως «δεν θα το κάνω αυτό για σένα», που είναι επίσης ο απόλυτος τρόπος να πεις «δεν με νοιάζει για σένα». Ως ηγέτης, η χρήση του «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό για σένα» σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνετε το δικό σας βάρος για να κάνετε τη δουλειά προς όφελος όλων. Δείχνει για την απροθυμία σας να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να ενδυναμώσετε την ομάδα και να την κάνετε καλύτερη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × three =