αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν προχωρά η πώληση της ΔΕΣΦΑ, ενώ η «κλεψύδρα» αδειάζει

Δεν προχωρά η πώληση της ΔΕΣΦΑ, ενώ η «κλεψύδρα» αδειάζει

Η εγγυητική επιστολή της Socar για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ εκπνέει σε δύο 24ωρα, οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της με την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει και το ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε από την πλευρά του αίτημα για νέα παράταση της ισχύος της εγγυητικής, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ωστόσο πηγές που είναι κοντά στην πλευρά των επενδυτών εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η πλευρά των επενδυτών (Socar και Snam) θα δεχθεί να δώσει ακόμη μια παράταση, όταν αυτό έχει γίνει δύο φορές τους τελευταίους μήνες, χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα είναι δύσκολο να δεχθούν οι Αζέροι νέα παράταση στο σίριαλ, όταν η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και δημιουργήθηκε εξαιτίας της περίφημης τροπολογίας Σκουρλέτη το περασμένο καλοκαίρι, δεν έχει καλυφθεί.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, η υπόθεση πάντως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς πληροφορίες θέλουν το θέμα της υπόθεσης του ΔΕΣΦΑ να έχει τεθεί εκ νέου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Υπό το πρίσμα αυτό, ένα πιθανό ναυάγιο θα προκαλούσε σοβαρό πισωγύρισμα, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την οποία ακόμη εμφανίζονται ανοικτά άλλα “βαρύτερα” μέτωπα με τους θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς ώστε να ικανοποιηθούν οι αντιρρήσεις των επενδυτών μετά την περίφημη τροπολογία Σκουρλέτη είναι να υπάρξει μια έμμεση αύξηση των ταριφών, η οποία σε βάθος χρόνου θα προσθέσει περί τα 50 εκατ. ευρώ στις απολαβές των μετόχων, κατά τους κυβερνητικούς υπολογισμούς.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι στα τέλη Οκτωβρίου, όταν δόθηκε η τελευταία παράταση ενός μήνα στην εγγυητική των επενδυτών, κάποιες πληροφορίες ήθελαν να έχουν παραχωρηθεί ως αντάλλαγμα γραπτές εγγυήσεις, σύμφωνα με τις οποίες εάν τελικά δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, τότε θα μπορούν να
αποχωρήσουν από τη συμφωνία χωρίς απειλή να καταπέσει η επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι του 2013, ενώ βάσει των άτυπων εγκρίσεων που έχουν δοθεί από την ΕΕ, ο πλειοδότης (Socar) που προσέφερε 400 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της εταιρείας θα πρέπει να παραχωρήσει ποσοστό τουλάχιστον 17% σε ευρωπαίο διαχειριστή, που επελέγη να είναι η ιταλική Snam.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + nine =