αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔεν μπορείς να συγκεντρωθείς με τίποτα; Εδώ είναι 3 λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό στην εποχή μας

Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς με τίποτα; Εδώ είναι 3 λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό στην εποχή μας

Αν νιώθετε ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε, έχετε δίκιο. Έρευνα που έκανε η Gloria Mark, καθηγήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine, διαπίστωσε ότι ο μέσος υπάλληλος γραφείου εστιάζει σε μία μόνο εργασία για μόλις τρία λεπτά, κάτι που δεν είναι αρκετός χρόνος για να κάνει οτιδήποτε.

Αλλά αν χτυπάτε τον εαυτό σας κατηγορώντας τον για την έλλειψη προσοχής, εκεί κάνετε λάθος. Οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητά τους να εστιάζουν επειδή τους κλέβουν… την προσοχή, λέει ο Johann Hari, συγγραφέας του Stolen Focus: Why You Can’t Pay At Attention and How to Think Deeply Again.

«Παρατήρησα ότι, με κάθε έτος που περνούσε, ένιωθα ότι πράγματα που απαιτούσαν βαθιά εστίαση, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, έμοιαζαν όλο και περισσότερο σαν να τρέχεις σε μια κυλιόμενη σκάλα», λέει. «Μπορούσα ακόμα να τα κάνω, αλλά γίνονταν όλο και πιο δύσκολα. Και παρατήρησα ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι ένιωθαν έτσι, ιδιαίτερα οι νέοι που γνώριζα» σημπληρώνει.

Και τι φταίει τελικά; Σύμφωνα με έρευνα του Johann Hari την οποία παραθέτει το FastCompany, εδώ είναι 3 λόγοι.

1# Είμαστε εξαντλημένοι. Πολλοί άνθρωποι στην εποχή μας έχουν στέρηση ύπνου- κοιμούνται κάτω από 7 ώρες κάθε βράδυ. «Μόνο το 15% από εμάς ξυπνάμε από τον ύπνο μας νιώθοντας ανανεωμένοι και αυτό είναι κάτι νέο», λέει ο Hari. «Από το 1942, ο μέσος χρόνος ύπνου ενός ατόμου έχει μειωθεί κατά μία ώρα τη νύχτα. Υπάρχει μια επιστημονική συζήτηση σχετικά με την ακριβή κλίμακα της απώλειας ύπνου μας, αλλά το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου έχει υπολογίσει ότι η ποσότητα του ύπνου μας έχει μειωθεί κατά 20% σε μόλις 100 χρόνια». Αν και φαίνεται παθητικός, ο ύπνος είναι σημαντικός επειδή είναι μια ενεργή διαδικασία. Όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας καθαρίζει τα… απόβλητα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, ο εγκέφαλός σας δεν επισκευάζεται σωστά και είστε πολύ λιγότερο λειτουργικοί. Μας είναι δύσκολο να… απενεργοποιηθούμε. Ακόμα και όταν πέφτουμε στο κρεββάτι, αναλωνόμαστε στο να κοιτάμε σε κάποια οθόνη συσκευής. Το άγχος επηρεάζει επίσης την ικανότητά μας να κοιμόμαστε, ειδικά καθώς οι παραδοσιακές ώρες εργασίας εξαφανίζονται και οι εργαζόμενοι αισθάνονται την ανάγκη να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι και προσβάσιμοι.

2# Κακή διατροφή. Ο τρόπος που τρώμε επηρεάζει επίσης την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε και να δίνουμε προσοχή. Εάν τρώτε μια πιο ισορροπημένη διατροφή και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, «αποκτάτε πολύ καλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής», λέει. Αν δεν τρως όπως πρέπει, ξεκινώντας από το πρωινό, δεν έχεις το απαραίτητο «καύσιμο» για να είσαι στο τοπ της απόδοσης σου.

3# Είμαστε εξαρτημένοι από την τεχνολογία. Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, η τεχνολογία επηρεάζει επίσης βαθιά την ικανότητά μας να εστιάζουμε. Αλλά δεν φταίνε μόνο τα εργαλεία. Ως μέρος της έρευνάς του για το βιβλίο του, ο Hari πέρασε τρεις μήνες στο Provincetown, στο Cape Cod χωρίς Διαδίκτυο, φορητό υπολογιστή ή smartphone. «Έμεινα έκπληκτος από το πόσο επανήλθε η εστίαση μου», λέει. «Ήμουν σχεδόν 40 και η εστίαση μου επέστρεψε σε αυτό που ήταν όταν ήμουν 17. Μπορούσα να κάθομαι και να διαβάζω ένα βιβλίο για οκτώ ώρες την ημέρα. Έμεινα έκπληκτος», εξηγεί. Όταν επέστρεψε, η προσοχή του ήταν καλύτερη, αλλά δεν μπορούσε να διατηρήσει το επίπεδο που είχε πετύχει όσο έλειπε. Οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να σας διακόπτουν συνεχώς για έναν πολύ απλό λόγο: Κάθε φορά που σηκώνετε το τηλέφωνό σας και ξεκινάτε να κάνετε scroll, αυτές οι εταιρείες κερδίζουν περισσότερα χρήματα, λέει ο Hari. Ενώ ο ίδιος λέει ότι η ατομική λύση είναι η αποχή, λέει επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μία ευρύτερη κοινωνική αλλαγή. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πολλές καλές πτυχές», λέει. «Αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες πτυχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μέσω ρύθμισης που θα αποκαθιστούσε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά μας να εστιάσουμε. Δεν χρειάζεται να απαγορεύσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να απαγορεύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο που είναι επιβλαβές».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =