αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν μπορείς να μάθεις κάποιον μέσα σε 10 δευτερόλεπτα ή στα social media. Και μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα…»

«Δεν μπορείς να μάθεις κάποιον μέσα σε 10 δευτερόλεπτα ή στα social media. Και μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα…»

Ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μας είναι πλέον στα social media. Ενημερωνόμαστε για θέματα επικαιρότητας, γνωρίζουμε κόσμο, και πολλές φορές παραθέτουμε και την δική μας άποψη με ένα post.

Τι θα σκεφτόσουν τώρα αν κάποιος σου έλεγε ότι όλο αυτό που βλέπεις μπροστά σου μπορεί… να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Ή έστω ότι είναι κάποια αλλοιωμένη μορφή της πραγματικότητας. «Δεν μπορείς να ‘διαβάσεις’ και να κατανοήσεις κάποιον μέσα σε 10 δευτερόλεπτα» σημείωσε ο Malcolm Gladwell κατά την διάρκεια του podcast «Revisionist History».

Ο best-seller συγγραφέας προειδοποιεί ότι στον «γρήγορο κόσμο» που ζούμε, είναι εύκολο να πέσουμε σε παγίδες. «Χρειαζόμαστε υπομονή και ταπεινοφροσύνη όταν πρόκειται να γνωρίσουμε ξένους ανθρώπους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε πάντα σωστοί» τονίζει.

«Και πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για κάποιον που δεν γνωρίζουμε», λέει ο ίδιος.

Όταν οι άνθρωποι κάνουν γρήγορες κρίσεις, συχνά πέφτουν έξω, παρασυρόμενοι από τις ριζωμένες προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Ο Malcolm Gladwell μιλά και για τα social media, τα οποία θεωρεί ως ένα μέρος που μπορεί… να σε παρασύρει σε λάθος συμπεράσματα σχετικά με αυτό που βλέπεις μπροστά σου. Τι μπορείς να κάνεις; Να βλέπεις τα πράγματα από όσες περισσότερες οπτικές γωνίες μπορείς.

Για παράδειγμα, «κάποιος είναι αγενής προς εσάς», λέει ο συγγραφέας και συμπληρώνει: «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάνατε κάτι που δεν καταλάβατε, και ώθησε τον άλλο προς αυτή τη συμπεριφορά. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο άλλος είναι αγενής. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε μια κακή μέρα που δεν έχει καμία σχέση με εσάς. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχει απλώς κακούς τρόπους. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι πρόκειται για παρεξήγηση, και αυτό που διαβάζετε ως αγένεια δεν είναι καθόλου αγένεια, αλλά κάποιος που έχει απλά ένα διαφορετικό τρόπο κοινωνικοποίησης».

Παραθέτει και ένα ακόμα «κλειδί»: Πρέπει να έχεις περιέργεια και να είσαι διατεθειμένος να εξερευνήσεις τις ιδέες των άλλων, ακόμα κι αν αυτές έρχονται σε αντίθεση με την δική σου οπτική. Κι όμως, αυτό δεν το κάνουν πολλοί άνθρωποι. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινωνία όπου απορρίπτουμε τις ιδέες άλλων ανθρώπων χωρίς καν να ασχοληθούμε και να μάθουμε πρώτα τι είναι περιλαμβάνουν αυτές» λέει ο συγγραφέας.

Μάλιστα ο ίδιος εξηγεί ότι όλα αυτά δεν ισχύουν μόνο όταν γνωρίζουμε άγνωστους ανθρώπους για πρώτη φορά. Αλλά ισχύουν και όταν έχουμε διαφωνίες με φίλους, συναδέλφους και αγαπημένους ανθρώπους μας. Και εκεί χρειάζεται να κινηθούμε ανάλογα. Να ακούσουμε την άλλη πλευρά, χωρίς να έχουμε αποφασίσει από πριν ότι θα απορρίψουμε οποιαδήποτε ιδέα πέσει στην συζήτηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα βιβλία για να επεκτείνεις το μυαλό σου: Ένας επιχειρηματίας και best-seller συγγραφέας έφτιαξε την λίστα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 6 =