αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν θέλουν πλήρη άρση των capital controls οι ελληνικές τράπεζες

Δεν θέλουν πλήρη άρση των capital controls οι ελληνικές τράπεζες

Ακρως επιφυλακτικοί ήταν οι Ελληνες τραπεζίτες μπροστά στο ενδεχόμενο πλήρους άρσης των capital controls, προκρίνοντας να διατηρηθούν προς το παρόν ως έχουν. Την άποψη αυτή διατύπωσαν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών κατά τη συνάντηση που είχαν με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για την κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών συμφώνησαν πως πρέπει να συνεχιστεί η σταδιακή άρση των περιορισμών, αλλά εξέφρασαν την ανησυχία τους μπροστά στην προοπτική μιας άμεσης πλήρους απόσυρσης των μέτρων και δη του τρίτου πυλώνα, που έχει να κάνει με τη μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Αιτία είναι κυρίως η αβεβαιότητα που μπορεί να δημιουργηθεί λόγω των εκλογών, κρίνοντας ότι οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για μια τέτοια κίνηση. Παρά την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε το 2018, οι επικεφαλής των τραπεζών υπογράμμισαν ότι η τυχόν άρση των περιορισμών και η ανακοπή αυτής της τάσης λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, θα ήταν δύσκολο να αναστραφεί και τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για το θέμα. Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις ανήλθαν στα τέλη του 2018 στα 134,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,4% ή 8,1 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο μέγεθος τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν στα 126,3 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 4,1% ή 5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016.

Αναφορά στο θέμα της πλήρους άρσης των capital controls, προτείνοντας να μη γίνει άμεσα, είχε κάνει λίγο πριν ο υποδιοικητής της ΤτΕ, καθηγητής Ιωάννης Μουρμούρας. Μιλώντας στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της IMN για τις επενδύσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Μουρμούρας τάχθηκε ωστόσο υπέρ της έγκαιρης γνωστοποίησης συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση τους εντός του 2019.

Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικό αποτελεί το βασικότερο οχυρό των capital controls και οποιαδήποτε σχετική κίνηση είτε από φυσικό είτε από νομικό πρόσωπο, πέραν των προβλεπόμενων, όπως π.χ. για ταξίδια, πληρωμή διδάκτρων ή νοσηλίων ή λόγω εμπορικής δραστηριότητας, προϋποθέτει την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής που λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 3 =