αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔεν αρκεί το ταλέντο ή μια καλή ιδέα. Η συνέπεια είναι το «κλειδί»

Δεν αρκεί το ταλέντο ή μια καλή ιδέα. Η συνέπεια είναι το «κλειδί»

Από ένα post μπορεί να ανοίξει μια ολόκληρη συζήτηση. Αυτή τη φορά, το post το έκανε η Ελένη Αντωνιάδου στο Facebook. Η Ελληνίδα της NASA έγραψε μέσα σε μια φράση κάτι πολύ απλό: «Η συνέπεια είναι πιο σημαντική από το να είσαι ο καλύτερος στην επιστήμη, στην πολιτική, στη ζωή και σε οτιδήποτε». Με απλά λόγια δεν αρκεί το ταλέντο ή τα skills που ίσως έχεις. Πρέπει να εργάζεσαι σκληρά και μεθοδικά σε βάθος χρόνου.

Consistency is more important than being the best in science, in politics, in life and everything in between.

Gepostet von Eleni Antoniadou am Dienstag, 15. Januar 2019

Το βλέπουμε συχνά, για παράδειγμα, σε bloggers ή YouTubers. Ποιοι είναι αυτοί που τελικά καταφέρνουν να χτίσουν ένα μεγάλο κοινό και να είναι σταθερά μέσα στους πιο δημοφιλείς στο είδος τους; Αυτοί που έχουν συνέπεια. Αυτοί που λένε π.χ. «θα ανεβάζω δύο βίντεο την εβδομάδα». Και ανεβάζουν δύο βίντεο την εβδομάδα, ο κόσμος να χαλάσει. Ένα πλάνο τόσο απλό, που όμως σε βάθος χρόνου δεν το τηρούν πολλοί.

Βλέπουμε ανθρώπους να ξεκινούν ένα blog, να γράφουν 1 μήνα, μετά να σταματάνε, μετά να πηγαίνουν ένα ταξίδι, μετά να γράφουν λίγο πάλι, μετά να πιάνουν μια δουλειά, μετά να κάνουν ένα «διάλειμμα» για να ξεκουραστούν. Άλλα έτσι δουλειά δεν γίνεται. Ακόμα κι αν το υλικό που ανεβάζεις είναι καλό.

Το βλέπουμε επίσης με αθλητές. Πόσοι και πόσοι έχουν ξεκινήσει σε μικρή ηλικία ως «σούπερ ταλέντα», αλλά στην πορεία κάπου «το χάνουν». Και τελικά δεν καταφέρνουν να κρατηθούν σε υψηλό επίπεδο για πολύ. Σε λίγα χρόνια μάλιστα κανείς δεν συζητά για αυτούς.

Ισχύει σε όλα τα πράγματα γύρω μας. Θυμηθείτε τι έγραφε σε παλαιότερο άρθρο του ο ιδρυτής του It’s Possible, Γιάννης Μπελεγρίνης, μας για δύο κουρεία στην Καλλιθέα:

Στην περιοχή που μένω, στην Καλλιθέα, υπάρχουν σε πολύ κοντινή απόσταση δύο κουρεία. Και τα δύο, «τρέχουν» με μόνο εργαζόμενο τον ιδιοκτήτη τους. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, υπάλληλοι. Επίσης, και τα δύο αφορούν αντρικό κούρεμα, με σχεδόν ίδιες τιμές (μπορεί και ακριβώς ίδιες).

Γίνεται εύκολα κατανοητό λοιπόν, ότι οι δύο αυτές μικρές επιχειρήσεις, λειτουργούν με πάνω- κάτω τα ίδια δεδομένα, στην ίδια περιοχή. Και απευθύνονται στο ίδιο κοινό. Έχουν όμως μια βασική διαφορά: Ο άνθρωπος που έχει το «Α κουρείο» εργάζεται κάθε ημέρα πλην Κυριακής, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Από την άλλη, ο άνθρωπος που έχει το «Β κουρείο» είναι πιο «χαλαρός». Δίνει ρεπό στον εαυτό του και τις Δευτέρες. Μπορεί να μην ανοίξει το κατάστημα του με ακρίβεια… λεπτού, ενώ μπορεί ακόμα και να το κλείσει για κάποιες ώρες (μέσα στην εργάσιμη ημέρα), επειδή αποφάσισε να πάει απλά μια βόλτα με τους φίλους του (πραγματικό το παράδειγμα).

Μην κουράζω περισσότερο. Πάμε στο αποτέλεσμα των δύο μοντέλων: Το «Α κουρείο», είναι κάθε ημέρα γεμάτο πελάτες. Μάλιστα, αν δεν έχεις κλείσει ραντεβού, είναι πολύ πιθανό να περιμένεις στην αναμονή. Την ίδια στιγμή, το «Β κουρείο» που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω, είναι σχεδόν πάντα με λίγο ή καθόλου κόσμο.

Αρκετές φορές, δεν παίζει ρόλο το μπάτζετ, το ταλέντο ή η γεωγραφική περιοχή, για το αν θα φτάσεις στην επιχειρηματική επιτυχία. Το «κλειδί» μπορεί να είναι η συνέπεια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 18 =