αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν έχω χρόνο τώρα»: 9 φράσεις που δεν λένε ποτέ οι σπουδαίοι leaders

«Δεν έχω χρόνο τώρα»: 9 φράσεις που δεν λένε ποτέ οι σπουδαίοι leaders

«Σκέψου πριν μιλήσεις». Ναι, σίγουρα έχεις ακούσει αυτή τη συμβουλή. Το αμερικανικό success.com κάνει τα δεδομένα λίγο πιο συγκεκριμένα. Και παραθέτει τις 9 φράσεις που δεν πρέπει να λες, αν θεωρείς τον εαυτό σου μεγάλο leader.

Το περίεργο είναι ότι -ειδικά στην Ελλάδα- είναι πιθανό να έχεις ακούσει κάποιες από αυτές τις φράσεις από εργοδότες ή προϊσταμένους σου. Πράγμα που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

1# «Δεν έχω χρόνο τώρα». Ναι, ένας ηγέτης είναι συνεχώς απασχολημένος. Οι εργασίες και οι συναντήσεις δεν τελειώνουν ποτέ, αλλά πρέπει πάντα να αφιερώνετε χρόνο για να απαντήσετε στην ερώτηση ενός εργαζομένου. Εάν ένας υπάλληλος ακούει συνεχώς, “Τώρα δεν είναι καλή στιγμή” ή “Έλα αργότερα”, θα σταματήσει να κάνει ερωτήσεις.

2# «Επειδή έτσι το κάναμε πάντα». Μην απορρίπτεις την ιδέα κάποιου άλλου, επειδή απλά μια εργασία «έτσι γινόταν πάντα». Οι ισχυροί ηγέτες πρέπει να ακούνε και να σκέφτονται με ανοιχτό μυαλό. Εάν πιστεύουν πραγματικά ότι η πρόταση ενός υπαλλήλου δεν είναι καλή, θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να εξηγήσουν γιατί.

3# «Τι σκεφτόσουν;». Οι εργαζόμενοι θα κάνουν λάθη και πρέπει να τους δώσεις το περιθώριο να μάθουν από αυτά. Μην τους απευθύνεσαι με επιθετικό τρόπο επειδή απλά έκαναν ένα λάθος.

4# «Εδώ, άσε με να το κάνω εγώ». Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνος σου. Γιατί πιθανότατα σύντομα θα τα «χάσεις». Αντί για αυτό μάθε στα μέλη της ομάδας σου πως να κάνουν την εργασία που τους έχεις αναθέσει.

5# «Ο Χ υπάλληλος το κάνει καλύτερα από εσένα». Η σύγκριση των εργαζομένων μεταξύ τους είναι ένας από τους γρηγορότερους τρόπους για να μετατρέψετε τις εργασιακές σχέσεις σε αντιπαλότητες. Ο εσωτερικός ανταγωνισμός πρέπει να είναι υγιής και όχι κακός. Χρειάζεται προσοχή όταν συγκρίνεις δημόσια τα κατορθώματα ενός εργαζομένου με αυτά ενός άλλου.

6# «Δεν καταλαβαίνεις». ‘Η αλλιώς: Πως μπορείς με δύο λέξεις να υποβαθμίσεις την νοημοσύνη κάποιου και να του ρίξεις το ηθικό. Και σίγουρα δεν θα πάρεις καλύτερα αποτελέσματα από αυτόν στο μέλλον. Προσπάθησε να ανοίξεις διάλογο μαζί του, αντί να πεις κάτι τέτοιο.

7# «Η ατομική σου απόδοση μπορεί να βυθίσει την εταιρεία». Οι ισχυροί ηγέτες προωθούν την ομαδική εργασία και την ιδέα ότι κάθε μέλος της ομάδας συνεισφέρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο στη συνολική απόδοση της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ποτέ να αισθάνονται την πίεση ότι μεταφέρουν μια ολόκληρη εταιρεία στους ώμους τους.

8# «Δεν έχεις την όρεξη που είχες κάποτε». Λέγοντας σε κάποιον ότι έχουν χάσει τη ‘σπίθα’ του, σπάνια θα αυξήσει την επιθυμία του να εργαστεί σκληρά για εσάς.

9# «Επειδή το λέω εγώ». Πρέπει πάντα να υπάρχει λόγος που ζητάτε από κάποιον στην ομάδα σας να κάνει κάτι. Ένας ισχυρός ηγέτης εμπιστεύεται τους υπαλλήλους του και εξηγεί το «γιατί» πρέπει να γίνει κάτι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + five =