αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεκτές από το ΣτΕ και οι 3 αιτήσεις της «Ελληνικός Χρυσός»- Ξεμπλοκάρει η επένδυση στις Σκουριές

Δεκτές από το ΣτΕ και οι 3 αιτήσεις της «Ελληνικός Χρυσός»- Ξεμπλοκάρει η επένδυση στις Σκουριές

Μετά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που κάνουν δεκτές στο σύνολό τους και τις τρεις αιτήσεις ακύρωσης που είχε καταθέσει η θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός» κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότησή της, ξεμπλοκάρει η πολυσυζητημένη επένδυση στις Σκουριές. Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έθεσε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του την επένδυση των Σκουριών, μαζί με αυτή του Ελληνικού, στις προτεραιότητές του και στο πλαίσιο της επανεκκίνησής της βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με την «Ελληνικός Χρυσός» και τους Καναδούς μετόχους της. Χθες, εξάλλου, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε για την άμεση συμμόρφωσή του με τις αποφάσεις του ΣτΕ και την έκδοση των σχετικών αδειών.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ, όπως επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνουν την αρνητική στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση αλλά και για τους εργαζομένους στην επιχείρηση και στην ευρύτερη περιοχή. Η πλευρά της «Ελληνικός Χρυσός» εμφανίζεται αισιόδοξη από τις εξελίξεις. «Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι ένα θετικό νέο που αναμέναμε από καιρό», τονίζουν στην «Καθημερινή» κύκλοι της «Ελληνικός Χρυσός», επισημαίνοντας ωστόσο ότι για την επένδυση δεν αλλάζει τίποτα μέχρι να εκδοθούν οι άδειες που παρακρατούνται παράνομα. Η «Ελληνικός Χρυσός» και οι μέτοχοι της Eldorado Gold δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη νέα κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, βρίσκονται σε «έναν διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο». Η «Ελληνικός Χρυσός» είχε προσφύγει στο ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2017 και ζητούσε νομική προστασία έναντι της άρνησης του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να προχωρήσει στην έκδοση «απαιτούμενων αδειών ρουτίνας», όπως υποστήριζε η εταιρεία, έπειτα από αιτήσεις της που είχαν υποβληθεί στο ΥΠΕΝ το 2016 και 2017. Οι αποφάσεις 1531, 1532 και 1533 του ΣτΕ, που δημοσιεύθηκαν και αναμένεται να καθαρογραφούν τις επόμενες ημέρες, αφορούσαν:

α) Παράλειψη της διοίκησης να χορηγήσει διετή παράταση ισχύος της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του έργου «Μονάδα εμπλουτισμού Σκουριών».

β) Παράλειψη της διοίκησης να χορηγήσει συμπληρωματική – τροποποιητική άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του έργου «Μονάδα εμπλουτισμού Σκουριών».

γ) Παράλειψη της διοίκησης στη χορήγηση ετήσιας παράτασης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των «Βοηθητικών Εγκαταστάσεων και Υποδομών Εξυπηρέτησης Σκουριών». Το ΣτΕ με τις αποφάσεις του υποχρεώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η επένδυση με σεβασμό όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια μεικτή επιτροπή από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας, η οποία θα εξετάσει τα εκκρεμή περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × three =