αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔίνουν τα χέρια United και Τράπεζες για την Forthnet

Δίνουν τα χέρια United και Τράπεζες για την Forthnet

Στο πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την οποία παραχωρούν στην United Group την έκθεση (δάνεια, μετατρέψιμες ομολογίες, μετοχές) που κατέχουν στη Forthnet πραγματοποιούν οι πιστώτριες τράπεζες.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν προγραμματισμένο να υπογράψουν χθες το financial closing, τα κείμενα που αφορούν στην “Συναλλαγή Εξαγοράς Χρέους”. Ήδη έχει γνωστοποιηθεί ότι η ολοκλήρωση της Συναλλαγής Εξαγοράς Χρέους σε πρώτο στάδιο αναμένεται να λάβει χώρα την ή περί την 8η Σεπτεμβρίου 2020.

Στο σύνολό της η συμφωνία περιλαμβάνει την απόκτηση από την United των μετατρέψιμων ομολογιών και του συνόλου των δανείων της Forthnet, καθώς και όλες τις κοινές μετοχές της εταιρείας που κατέχουν οι πωλητές (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank).

Συγκεκριμένα, με βάση όσα έχουν γνωστοποιηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς, η United Group αποκτά δανειακές απαιτήσεις ύψους 281 εκατ. ευρώ (οι οποίες και θα “κουρευτούν”), όλες τις μετατρέψιμες ομολογίες που κατέχουν οι τράπεζες (με συνολικό υπόλοιπο κεφαλαίου κατά προσέγγιση 52 εκατ. ευρώ) και όλες τις κοινές μετοχές της Forthnet που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες.

Αρχικά, όμως, θα αποκτηθεί από τη United Group μέρος των μετατρέψιμων ομολογιών για το οποίο θα ασκηθούν τα δικαιώματα, ειδικότερα το 50%, καθώς και όλες τις δανειακές απαιτήσεις.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της “Συναλλαγής Εξαγοράς Χρέους” που προχωρά καθώς πληρώθηκαν οι σχετικές κανονιστικές προϋποθέσεις και δόθηκαν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, της DG Comp συμπεριλαμβανομένης, καθώς και το “καλώς έχειν” (σ.σ. και επισήμως σε εύλογο χρόνο) από την ΕΕΤΤ. Σε μεταγενέστερο στάδιο, η United θα ολοκληρώσει την εξαγορά των υπολειπόμενων μετατρέψιμων ομολογιών και των πωλούμενων μετοχών που κατέχουν οι τράπεζες.

Αποφυγή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης

Η αρχιτεκτονική που έχει επιλεγεί για την είσοδο της United στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, στην αποφυγή ενεργοποίησης των διατάξεων περί υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Περαιτέρω, ο νέος επενδυτής θα προχωρήσει σε “εκτενή”, όπως σημειώνεται, κεφαλαιοποίηση του χρέους της Forthnet και σε εισφορά νέων κεφαλαίων, κινήσεις που θα δρομολογηθούν μέσω σύγκλησης έκτακτης ΓΣ – καθώς απαιτείται η έγκριση των μετόχων – που λογικά θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο μήνα.

Οι ενέργειες αυτές, κατά την ολοκλήρωσή τους, αναμένεται να εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Forthnet και να παράσχουν στην εταιρεία σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξή της και τη δυνατότητα του νέου ιδιοκτήτη να υλοποιήσει τα στρατηγικά του πλάνα για την εταιρεία.

“Με μια επένδυση από έναν όμιλο σαν εμάς, η Forthnet θα απαλλαγεί από χρέη 350 εκατ. ευρώ και θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια για ανάπτυξη. Η στρατηγική μας μέσω της θυγατρικής μας United Group προβλέπει τη βελτίωση και ενίσχυση του τηλεοπτικού περιεχομένου, την αύξηση των συνδρομητών, και την υλοποίηση επενδύσεων στην κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο.

Για μια εταιρεία όπως η Forthnet, το να διαθέτει έναν επενδυτή όπως η BC Partners, με τη διάθεση και τα κεφάλαια να τη βοηθήσει, θα την οδηγήσει εκεί που της αξίζει”, είχε αναφέρει για την επενδυτική συμφωνία ο ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner της BC Partners, μιλώντας προ τριμήνου στο Delphi Economic Forum.

Ο σχεδιασμός της BC Partners μέσω της United Group για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία σε αδρές γραμμές προβλέπει τη βελτίωση και ενίσχυση του τηλεοπτικού περιεχομένου της Forthnet/Nova, την αύξηση των συνδρομητών της εταιρείας και την υλοποίηση επενδύσεων στην κινητή τηλεφωνία και το ίντερνετ.

Σήμερα η United Group που εδρεύει στο Άμστερνταμ και απασχολεί 4.400 εργαζόμενους δραστηριοποιείται ως multi-play τηλεπικοινωνιακός και μιντιακός πάροχος σε έξι βαλκανικές χώρες. Προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 1,8 νοικοκυριά, μέσω εταιρειών όπως η SBB, η Telemach, η United Media και η Tele2 Croatia, ενώ διαθέτει, μεταξύ άλλων, τα τηλεοπτικά κανάλια Sport Klub, N1 και Nova TV. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 3 =