αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔίνει εγγύηση 5 εκατ. ευρώ και αφήνεται ελεύθερος ο επικεφαλής της Wirecard

Δίνει εγγύηση 5 εκατ. ευρώ και αφήνεται ελεύθερος ο επικεφαλής της Wirecard

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είπε ότι οι βουλευτές χρειάζεται άμεσα να καθορίσουν το πώς θα αυστηροποιήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο μετά το λογιστικό σκάνδαλο στην εταιρία πληρωμών Wirecard που αμαύρωσε τη φήμη του εποπτικού φορέα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η περίπτωση της Wirecard “εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για την εποπτεία της εταιρίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο επί των λογιστικών και του ισολογισμού”, δήλωσε ο Σολτς σήμερα στο Reuters. “Φαίνεται πως εδώ ούτε οι ελεγκτές ούτε οι ρυθμιστικοί φορείς ήταν αποτελεσματικοί”, πρόσθεσε. Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τη σύντομη δήλωση που έκανε χθες, όταν είπε πως οι ρυθμιστικές αρχές εργάστηκαν σκληρά και έκαναν τη δουλειά τους.

Η Wirecard ανακοίνωσε χθες ότι ποσό 1,9 δισεκ. ευρώ, που είχε εγγράψει στους ισολογισμούς της, πιθανόν να μην υπήρξε ποτέ –μια ‘μαύρη τρύπα’ που οδήγησε στη σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της και απειλεί να ‘καταπιεί’ ολόκληρη τη γερμανική εταιρία πληρωμών.

Ο Σολτς δήλωσε ότι τα όποια λάθη έγιναν από τον χρηματοπιστωτικό ρυθμιστικό φορέα Bafin σε ό,τι αφορά την εποπτεία της Wirecard “πρέπει τώρα να εντοπιστούν και να απαλειφθούν άμεσα”.

“Και χρειάζεται να καθορίσουμε άμεσα ποιες αλλαγές απαιτούνται στους ρυθμιστικούς κανόνες προκειμένου να επιθεωρούμε περίπλοκες εταιρικές δομές με ολοκληρωμένο τρόπο, έγκαιρα και γρήγορα”, δήλωσε ο υπουργός.

Σύλληψη Διευθύνοντος Συμβούλου

Ο πρώην επικεφαλής της Wirecard Μάρκους Μπράουν συνελήφθη σήμερα με την υποψία ότι παραποίησε ισολογισμούς της εταιρίας. Ο 50χρονος Μπράουν παραδόθηκε ο ίδιος στις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου χθες, αφού ταξίδεψε από τη Βιένη. Οι εισαγγελείς του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος θα αφεθεί ελεύθερος υπό την προϋπόθεση καταβολής χρηματικής εγγύησης 5 εκατ. ευρώ και με την υποχρέωση να εμφανίζεται κάθε εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.

Στα 18 χρόνια που ήταν επικεφαλής της εταιρίας, ο Μπράουν μεταμόρφωσε την εταιρία, η οποία ήταν γνωστή για τη διαχείριση πληρωμών για διαδικτυακό στοιχηματισμό και ιστοσελίδες για ενήλικες, σε μια επιχείρηση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας ‘fintech’ αξίας άνω των 20 δισεκ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας μια θέση στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη των blue-chips DAX.

Ο πρώην σύμβουλος άφησε στην άκρη το κοστούμι του για ένα μαύρο ζιβάγκο πουλόβερ και παρουσίασε τον εαυτό τον ως οραματιστή της τεχνολογίας, λέγοντας σε επενδυτές το περασμένο φθινόπωρο ότι η Wirecard θα αυξήσει τα έσοδά της έξι φορές έως το 2025 λόγω της άνθησης των ψηφιακών πληρωμών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − two =