αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔίκτυο οπτικής ίνας στις Κυκλάδες

Δίκτυο οπτικής ίνας στις Κυκλάδες

Η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών είναι κρίσιμη όχι μόνο για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας και την εξασφάλιση υψηλών και πολύ υψηλών ταχυτήτων Ιντερνετ, αλλά και για την κατασκευή άλλου είδους υποδομών, όπως τα κέντρα δεδομένων. Στην Ελλάδα μια τέτοια επένδυση περιλαμβάνει τις υποθαλάσσιες και χερσαίες υποδομές οπτικών ινών που υλοποιεί σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος η Vodafone Ελλάδας. Μέχρι το καλοκαίρι η εταιρεία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την πλήρη ανάπτυξη 670 χιλιομέτρων υποβρύχιου και 800 χιλιομέτρων υπόγειου καλωδίου που θα διέρχεται από τις Κυκλάδες (Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σαντορίνη) και θα διασυνδέεται με τα Δωδεκάνησα (Κως και Ρόδος) και την Κρήτη (Χανιά και Σητεία). Σε Δωδεκάνησα και Κρήτη η κατασκευή, πόντιση και προσαιγιάλωση της οπτικής ίνας, που επιτρέπει τη διασύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Στις Κυκλάδες και την Κέρκυρα εκκρεμεί μόνο η προσαιγιάλωση της οπτικής ίνας, η υλοποίηση δηλαδή των απαραίτητων εργασιών στο χερσαίο τμήμα των νησιών που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Το έργο, που ξεκίνησε να υλοποιείται αρχές του 2022, αποτελεί επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει πολύ υψηλές ταχύτητες μέχρι 1 Gbps και εκτιμάται ότι θα διαθέτει πληθυσμιακή κάλυψη 1 εκατ. ατόμων. Η ύπαρξη γρήγορου Ιντερνετ στα ελληνικά νησιά είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση μόνιμου πληθυσμού αλλά και ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο που εργάζονται από απόσταση, των ψηφιακών νομάδων. Αποτελεί και προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη εφαρμογών και ψηφιακών έργων, όπως το εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής που είναι προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τη Βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού, που καταγράφει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στις τεχνολογικές υποδομές του κράτους έως και το 2025, εξαιρουμένων ορισμένων μεγάλων νησιών, η πλειονότητα των 107 ελληνικών κατοικημένων νησιών –από τα οποία 51 έχουν πληθυσμό άνω των 1.000 ατόμων– διαθέτει συνδέσεις χαμηλής χωρητικότητας. Αυτό γίνεται αντιληπτό ιδιαίτερα κατά το καλοκαίρι, οπότε οι ταχύτητες είναι πολύ χαμηλές.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + thirteen =