αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔάνεια έως 25.000 ευρώ σε αγρότες με εγγυητή το υπουργείο

Δάνεια έως 25.000 ευρώ σε αγρότες με εγγυητή το υπουργείο

Εγγυητής με 20 εκατ. ευρώ μπαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Ταμείο Μικροπιστώσεων δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αγρότες να μπορούν να δανείζονται, χωρίς ουσιαστικές εμπράγματες εγγυήσεις για να εξυπηρετήσουν έκτακτες ανάγκες τους.

Τα 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αποτελούν το «κλειδί» που ανοίγει την «κάνουλα» χρηματοδότησης του Ταμείου Μικροπιστώσεων που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η λειτουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων κρίνεται αναγκαία ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο που οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα να χρειάζονται στήριξη για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δράση».

Οι αγρότες θα μπορούν να δανείζονται για τις έκτακτες ανάγκες τους έως 25.000 ευρώ, ενώ παράλληλα με το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ και φυσικά τις δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ύψους 480 εκατ. ευρώ.

«Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) είναι ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014 – 2020 σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της εγγύησης δανείων σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις» δήλωσαν τα ίδια στελέχη.

Το ΥΠΑΑΤ, μέσω του ΠΑΑ 2014 – 2020, συμμετέχει στο ΤΕΑΑ, με πόρους ύψους 80 εκατ. ευρώ, με σκοπό την παροχή εγγυήσεων στις Τράπεζες.

Το ΠΑΑ εγγυάται το 80% κάθε δανείου, που χορηγείται μέσω του ΤΕΑΑ και μέχρι ενός ποσοστού του συνολικού χαρτοφυλακίου κάθε Τράπεζας, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35%. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μόχλευση των πόρων του ΠΑΑ, που οδηγεί στη δυνατότητα χορήγησης δανείων έως και 480 εκ. ευρώ.

Το Ταμείο εφαρμόζεται μέσω δύο ειδικών δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020:

– Δράση 4.1.4 επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης)

– Δράση 4.2.4 επενδύσεις σε μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό, μέσω των Μέτρων της Μεταποίησης και του LEADER.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × three =