αρχικηVIRALΓώγος: Αυτοί είναι οι 3 λόγοι για τους οποίους έχουμε πολλούς θανάτους από Covid στην Ελλάδα

Γώγος: Αυτοί είναι οι 3 λόγοι για τους οποίους έχουμε πολλούς θανάτους από Covid στην Ελλάδα

Σε τρεις παράγοντες αποδίδει ο καθηγητής Λοιμωξολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος τους αυξημένους θανάτους ασθενών με Covid-19 στην Ελλάδα.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, επισήμανε πως η θνητότητα νοσηλευόμενων ασθενών είναι υψηλή για τους εξής λόγους:

  • Το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ατόμων άνω των 75 ετών. Στην Ελλάδα είναι 75%, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει το 100%. Στις ΜΕΘ -είπε- νοσηλεύονται κυρίως ανεμβολίαστα άτομα που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
  • Ο μεγάλος αριθμός των ηλικιωμένων με χρόνια νοσήματα. Η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές θέσεις σε πάσχοντες από χρόνια νοσήματα μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία.
  • Η κατάσταση του ΕΣΥ. Ο καθηγητής σχολίασε πως πρέπει να δούμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος, σημειώνοντας πως αποκτήθηκε εξοπλισμός αλλά εν θερμώ, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 14 ημερών, η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών σε θανάτους ασθενών με Covid. Την περασμένη εβδομάδα ήταν τρίτη.

Στη χώρα μας αναλογούν 42,36 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Τη χειρότερη εικόνα έχει η Βουλγαρία (145,29 θάνατοι) και ακολουθούν η Ρουμανία (107,87), η Λιθουανία (99,85) και η Λετονία (52,94). Η μέση αναλογία των 30 συγκρινόμενων χωρών είναι μόλις 18,03 θάνατοι ανά εκατομμύριο (χθεσινά στοιχεία ECDC).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =