αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Γυρνάνε» σε κέρδη ανά μήνα τα ΕΛΤΑ

«Γυρνάνε» σε κέρδη ανά μήνα τα ΕΛΤΑ

Εμφανή έχουν αρχίσει να γίνονται τα αποτελέσματα του προγράμματος μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες που αναφέρουν ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις έχουν καταφέρει όχι μόνο να σταματήσουν την αιμορραγία ρευστότητας που κατέγραφε κάθε μήνα η εταιρεία, αλλά όπως φαίνεται την οδηγούν και σε σταθερή κερδοφορία.

Αυτό, τουλάχιστον, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς ο οποίος ανέφερε στη Βουλή ότι το έλλειμμα των 7 εκατ. ευρώ το μήνα που εμφάνιζαν τα ΕΛΤΑ το 2019, είναι πλέον παρελθόν.

“Η κατάσταση έχει αλλάξει”, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις που θα καταγράφουν την μεγάλη αυτή αλλαγή στην οικονομική κατάσταση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές τα ΕΛΤΑ από ζημιές 7 εκατ. ευρώ τον μήνα που κατέγραφαν το 2019 θα γυρίσουν σε κέρδη της τάξης των 2 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κερδοφορία των ΕΛΤΑ το 2021 θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την πορεία που καταγράφθηκε πέρσι όπου η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη της τάξης των 9,6 εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις του 2020 θα ενισχυθούν και από την εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που πραγματοποιήθηκε φέτος και στο οποίο συμμετείχαν 1.960 εργαζόμενοι με όφελος της τάξης των 70 εκατ. ευρώ ετησίως για τον οργανισμό.

Αλλά στοιχεία που δημιουργούν τις συνθήκες για κερδοφορία είναι η ολοκλήρωση της επί χρόνια ανοιχτής υπόθεσης της καταβολής της Καθολικής Υπηρεσίας, η εφαρμογή του μοντέλου εξυπηρέτησης με παράδοση τρεις ημέρες μετά την αποστολή (D+3) καθώς και οι περαιτέρω ενέργειες μείωσης κόστους με την αναδιοργάνωση του δικτύου και με το νέο οργανόγραμμα των ΕΛΤΑ.

Σημαντικός θεωρείται και ο ρόλος της ψηφιακής αναβάθμισης των λειτουργιών του ομίλου με παρεμβάσεις όπως το ρομποτικό σύστημα διαλογής στο Κέντρο Διανομής του Κρυονερίου, το οποίο όπως αναφέρθηκε κατά την πρόσφατη σχετική παρουσίαση, πενταπλασιάζει την ταχύτητα της διαλογής, αλλά και εξοικονομεί περί τα 2 εκατ. ευρώ ανά έτος  προσφέροντας τη δυνατότητα για απόσβεση της εγκατάστασης σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Σημειώνεται πως το 2020 ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ ήταν μειωμένος κατά 10,5 εκατ. ευρώ έναντι του 2019 κυρίως λόγω της υποχώρησης των εσόδων μεγάλων πελατών που αντικαθιστούν την παραδοσιακή με την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Λόγω μάλιστα της πανδημίας όλες οι κατηγορίες εσόδων υποχώρησαν εκτός από τις ταχυμεταφορές που παρουσίασαν αυξημένο τζίρο κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις και προβλήματα

Πάντως, η μείωση του προσωπικού των ΕΛΤΑ έχει οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων ειδικά απομακρυσμένων περιοχών για υπολειτουργία καταστημάτων και προβλήματα στις παραδόσεις της αλληλογραφίας και των ταχυδρομικών επιταγών όπως φαίνεται και από τις πολλές ερωτήσεις που έχουν καταθέσει διάφοροι βουλευτές.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την αναδιάρθρωση του δικτύου των ΕΛΤΑ που θα οδηγήσει σε λιγότερα καταστήματα.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν, πως η διοίκηση των ΕΛΤΑ προχωρά στην εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες που έχουν προκύψει στην ταχυδρομική αγορά, με τη συρρίκνωση του όγκου του συμβατικού έργου, αλλά και τα δεδομένα που έχουν προκύψει για την ίδια την εταιρεία στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 14 =