αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓια τους Solopreneuers: Τα 3 λάθη που πρέπει να αποφύγεις, αν ξεκινήσεις ένα business project μόνος σου

Για τους Solopreneuers: Τα 3 λάθη που πρέπει να αποφύγεις, αν ξεκινήσεις ένα business project μόνος σου

Θα το ακούσεις σε πολλά επιχειρηματικά events ή θα το διαβάσεις στα σχετικά άρθρα. «Η ομάδα κάνει την διαφορά», λένε. Και ενώ αυτό δεν είναι λάθος, την ίδια στιγμή βλέπουμε μια άλλη τάση να γίνεται όλο και πιο έντονη. Είναι οι λεγόμενοι Solopreneurs. Πρόκειται για ανθρώπους που ξεκινούν ένα δικό τους project, μόνοι τους. Ακόμα και από το δωμάτιο του σπιτιού τους (αφού οι νέες τεχνολογίες δίνουν αυτή τη δυνατότητα).

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Όπως έχουμε ξανά πει, αυτό είναι ένα μοντέλο στο οποίο έχει βασιστεί και το It’s Possible στην μέχρι τώρα ανάπτυξη του.

Η τάση των Solopreneurs αναμένεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν τη δική τους επιχείρηση και λειτουργούν ουσιαστικά ως freelancers. Φυσικά, δεν είναι ένας εύκολο δρόμος. Αφού το να πορεύεσαι μόνος επαγγελματικά, μπορεί να σε οδηγήσει στην απομόνωση ή στην έλλειψη της απαραίτητης ώθησης κάποια στιγμή. Για να επιβιώσεις σε αυτό το μονοπάτι, πρέπει σίγουρα να αποφύγεις τα λάθη. Τώρα θα δούμε λοιπόν 3 λάθη που πρέπει να αποφύγεις, αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις μια επιχειρηματική προσπάθεια μόνος.

1# Στο «κόκκινο» κάθε ημέρα

Ένα λάθος που κάνουν αρκετοί επιχειρηματίες, είναι να δουλεύουν από το πρωί… μέχρι το βράδυ, κάθε ημέρα. Αυτό είναι λάθος, ειδικά όταν έχεις μπροστά σου έναν «μαραθώνιο». Πρέπει να συμπεριφερθείς ακριβως όπως οι μαραθωνοδρόμοι. Να τρέχεις σε μια καλή ταχύτητα, έτσι ώστε να φτάσεις πρώτος στο τερματισμό. Αλλά μην προσπαθήσεις να δώσεις όλες σου τις δυνάμεις στα πρώτα 100 μέτρα. Διότι τότε θα εγκαταλήψεις στα μισά της διαδρομής. Φτιάξε λοιπόν ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα περιέχει δουλειά 24 ώρες το 24ωρο. Στόχος είναι να παραμείνεις παραγωγικός σε βάθος χρόνο. Και φυσικά να αποφύγεις το burnout.

2# Κλεισμένος… σε ένα σκοτεινό δωμάτιο

Επίσης μια παγίδα στην οποία μπορείς να πέσεις ως solopreneur. Όταν έχεις ομάδα ή δουλεύεις σε εταιρικά γραφεία, είναι λογικό να αλλάζεις καθημερινά παραστάσεις και να μιλάς με άλλους ανθρώπους. Αυτό χάνεται όταν ξεκινάς ένα project μόνος, από το δωμάτιο του σπιτιού σου. Και αν δεν το καταλάβεις γρήγορα, είναι πιθανό να οδηγηθείς στην «απομώνωση». Τι μπορείς να κάνεις; Να εργάζεσαι κάποιες ημέρες την εβδομάδα εκτός σπιτιού, από κάποιον co-working χώρο ή από κάποιο κατάλληλο cafe. Έτσι θα κάνεις την καθημερινότητα σου πιο ενδιαφέρουσα, θα έχεις περισσότερη δημιουργικότητα, και θα γνωρίσεις νέο κόσμο.

3# Όλα μόνος

Το ότι ξεκινάς κάτι μόνος σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις το 100% της δουλειάς εσύ. Εξάλλου, κάποια κομμάτια ίσως να μην τα γνωρίζεις καλά. Ευτυχώς στην εποχή μας είναι εύκολο να βρεις freelancers, τους οποίους μπορείς να μισθώσεις για να σου κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνος. Μοίρασε αρμοδιότητες, όπου μπορείς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + one =