αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓια πρώτη φορά στην ιστορία: Η τιμή του αργού κάτω από το 0 δολάριο/βαρέλι

Για πρώτη φορά στην ιστορία: Η τιμή του αργού κάτω από το 0 δολάριο/βαρέλι

Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου, καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0 δολάριο/βαρέλι, καθώς οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης.

Η τιμή του του WTI παράδοσης Ιουνίου επηρεάζεται λιγότερο, σημειώνοντας νωρίτερα πτώση κατά 11% στα 22 δολάρια/βαρέλι όπως και η τιμή του Brent παράδοσης Ιουνίου μειώθηκε την ίδια ώρα κατά 6% στα 26 δολάρια/βαρέλι.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στα -37,63 δολάρια/βαρέλι έκλεισε το αμερικανικό αργό παράδοσης Μαΐου στην Νέα Υόρκη. Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές.

Όμως, καθώς τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές: η τιμή του βαρελιού του WTI έκλεισε στα -37,63 δολάρια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία, ενώ το κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 10,42 δολ. το βαρέλι στις 31 Μαρτίου του 1986, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Πώς εξηγείται

Η κατάρρευση της τιμής του αμερικανικού αργού σχετίζεται με τα “παιχνίδια” των επενδυτών λόγω της λήξης συμβολαίου και αντικατοπτρίζει τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ, τη στιγμή που η ζήτηση βουλιάζει, λόγω της πανδημίας.

Τα αποθέματα της Οκλαχόμα έχουν αυξηθεί κατά 48% στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κόμβος είχε μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 76 εκατομμυρίων βαρελιών στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − 7 =