αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΓια πρώτη φορά βλέπουμε την μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας

Για πρώτη φορά βλέπουμε την μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας

Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα βλέπει προς την «σκοτεινή καρδιά» του ανεξιχνίαστου χάους στο κέντρο του Γαλαξία μας. Την Πέμπτη, οι επιστήμονες μαζί με το Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration αποκάλυψαν την πρώτη άμεση οπτική απόδειξη του Sagittarius A*. Είναι η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, και είναι αυτή που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα.

Αυτή η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα έχει μια «σκιά», μια σκοτεινή κεντρική περιοχή που περιβάλλεται από έναν δακτύλιο λαμπερού θερμού αερίου. Απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική έλξη της.

Για να έχουμε την εικόνα, συνεργάστηκαν περισσότεροι από 300 ερευνητές, ένα collaboration που έγινε επίσης γνωστό για την αποκάλυψη της πρώτης εικόνας μιας μαύρης τρύπας πριν από τρία χρόνια. Επιχειρεί να απεικονίσει τον Sagittarius A* από το 2009.

«Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι η δεύτερη φορά είναι τόσο καλή όσο η πρώτη, στην απεικόνηση μαύρω τρυπών. Αλλά αυτό δεν θα ήταν αλήθεια — είναι στην πραγματικότητα καλύτερη», δήλωσε ο Feryal Özel, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και μέλος του EHT Collaboration.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν την εν λόγω μαύρη τρύπα το 1974 αφού ανίχνευσαν ένα πολύ φωτεινό radio signal από την καρδιά του Γαλαξία μας. Εκείνη την εποχή, δεν ήταν ξεκάθαρο αν επρόκειτο για μαύρη τρύπα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − one =