αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΓια πρώτη φορά: Αστρονόμοι «είδαν» τεράστιο εξωπλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά 15.000 ετών από το άστρο του (Εικόνα)

Για πρώτη φορά: Αστρονόμοι «είδαν» τεράστιο εξωπλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά 15.000 ετών από το άστρο του (Εικόνα)

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε το τηλεσκόπειο Hubble. Μέσα από αυτό οι αστρονόμοι «είδαν» κάτι για πρώτη φορά: Έναν τεράστιο εξωπλανήτη ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά 15.000 ετών γύρω από το δυαδικό σύστημα αστέρων του.

Ο εξωπλανήτης HD106906 b έχει 11 φορές τη μάζα του Δία. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από δύο άστρα, τα οποία είναι μόλις 15 εκατομμυρίων ετών σε ηλικία και περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κάθε 100 μέρες. Το όλο σύστημα απέχει από εμάς 336 έτη φωτός.

«Αυτό το σύστημα μας προσφέρει μία μοναδική σύγκριση με το Ηλιακό μας σύστημα. Είναι πολύ διαχωρισμένο από τα μητρικά του άστρα σε μία εκκεντρική και πολύ παράξενη τροχιά, όπως η πρόβλεψη του Πλανήτη Εννιά. Αυτό εγείρει το ερώτημα πώς σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν αυτοί οι πλανήτες για να καταλήξουν στην τωρινή τους τροχιά» λέει ο Meiji Nguyen από το University of California.

Για να εντοπίσουν την τροχιά του HD 1060906 b, οι αστρονόμοι χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν δεδομένα 14 ετών του Hubble Space Telescope, για να καταλάβουν πως ο πλανήτης αλλάζει αργά θέση σε απόσταση 737 αστρονομικών μονάδων από τα άστρα του. Φυσικά ο εντοπισμός της τροχιάς του δεν ήταν εύκολη, αφού ένας εξωπλανήτης με τροχιά 15.000 ετών δε μετακινείται πολύ μέσα σε 14 χρόνια, αλλά ήταν τελικά αρκετό.

Η NASA μάλιστα έδωσε στην δημοσιότητα και την παρακάτω εικόνα, για να καταλάβουμε πως κινείται ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης.

This Hubble Space Telescope image shows one possible orbit (dashed ellipse) of the 11-Jupiter-mass exoplanet HD 106906 b
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 1 =