αρχικηVIRALΓιατί τα κρουαζιερόπλοια είναι βαμμένα άσπρα: 3 λόγοι που ίσως δεν περίμενες

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια είναι βαμμένα άσπρα: 3 λόγοι που ίσως δεν περίμενες

Είναι μερικές φορές κάποια πράγματα, τα οποία είναι απλά και μπορεί να τα βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας, αλλά σπάνια τα αναλύουμε, ώστε να κατανοήσουμε το γιατί.

Σίγουρα υπάρχουν πλέον γιότ και κρουαζιερόπλοια τα οποία δεν είναι άσπρα, αλλά σε γενικές γραμμές και στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι το χρώμα που προτιμάται.

Οι λόγοι που είναι άσπρα λοιπόν είναι απλοί και είναι κυρίως τρεις όπως εξηγεί το e-nautilia.gr:

Ο επιστημονικός λόγος, ο οικονομικός λόγος και ο ψυχολογικός λόγος.

Ο επιστημονικός λόγος

Το άσπρο είναι το χρώμα το οποίο αντανακλά περισσότερο το ηλιακό φως και άρα είναι αυτό που το απορροφά λιγότερο. Για αυτήν την ιδιότητα του χρώματος, οι λευκοί εξωτερικοί χώροι προστατεύουν το πλοίο από τη θερμότητα, μειώνοντας την επιβάρυνση των συστημάτων κλιματισμού.

Ο οικονομικός λόγος

Τα κρουαζιερόπλοια απευθύνονται αποκλειστικά στη βιομηχανία πολυτελείας, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν τη μέγιστη άνεση στους επιβάτες του πλοίου, έχοντας πάντα κατά νου το περιθώριο κέρδους.

Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη άνεση, ο κλιματισμός λειτουργεί με τέρμα το γκάζι… Με το εξωτερικό βαμμένο σε έντονα λευκά χρώματα, η θερμοκρασία του εσωτερικού του πλοίου μειώνεται δραματικά. Αυτό σώζει το πλοίο από το να μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο φούρνο στη μέση του ωκεανού.

Για τα πολυτελή γιοτ, ο λόγος είναι όμως διαφορετικός. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής των γιοτ, οι ναυπηγοί ρίχνουν εποξεικά στρώματα ινών γυαλιού. Επομένως τα γιοτ έχουν εποξεική επίστρωση στο εξωτερικό τους. Οι ναυπηγοί αναμειγνύουν το λευκό χρώμα με την εποξεική επίστρωση, η οποία εξαλείφει την ανάγκη να βαφεί εντελώς το πλοίο, εξοικονομώντας κόστος από την βαφή.

Ο ψυχολογικός λόγος

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το κρουαζιερόπλοιο εμπίπτει στον τομέα της φιλοξενίας, ο βάζει ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των πελατών. Το λευκό χρώμα σε ένα πλοίο δείχνει καθαρό με μια ωραία εμφάνιση στα μάτια των ανθρώπων. Στο μπλε φόντο του πλοίου, το λευκό χρώμα παρέχει μια αισθητικά ευχάριστη εμφάνιση.

Το λευκό χρώμα δείχνει μινιμαλισμό και απλότητα. Στους δυτικούς πολιτισμούς, το λευκό χρώμα συνδέεται συχνά με γάμους, νοσοκομεία και αγγέλους και χρησιμοποιείται συχνά για να μεταφέρει μια αίσθηση αγνότητας, καθαριότητας και γαλήνης. Αυτό προκαλεί και μία ατμόσφαιρα διακοπών στους επιβάτες.

Εκτός από όλους τους προαναφερθέντες λόγους, τα λευκά χρώματα καλύπτουν σε ένα βαθμό και την μούχλα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 8 =