αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί πρέπει να έχουμε δύο παράλληλες καριέρες

Γιατί πρέπει να έχουμε δύο παράλληλες καριέρες

Είναι πιθανό να έχεις συναντήσει πολλούς ανθρώπους που σκέφτονται να κάνουν μία αλλαγή καριέρας. Και να μπουν ακόμα και σε ένα πεδίο εντελώς διαφορετικό από αυτό που βρίσκονται. Αλλά εδώ είναι ένα στατιστικό: Τελικά, λίγοι από αυτούς τους ανθρώπους κάνουν το μεγάλο pivot. Το κόστος της αλλαγής φαίνεται πολύ υψηλό και η πιθανότητα επιτυχίας φαίνεται πολύ μικρή.

Και τι μπορείς να κάνεις; Η λύση ίσως δεν είναι να «αποσυνδεθείτε» από την τωρινή καριέρα σας. Αλλά να διατηρήσετε…. δύο καριέρες. «Δύο καριέρες είναι καλύτερες από μία. Και με τη δέσμευση σε δύο καριέρες, θα παράγεις οφέλη και για τις δύο» διαβάζουμε σε άρθρο του Harvard Business Review.

Με τον αρθρογράφο Kabir Sehgal να συμπληρώνει: «Στην περίπτωσή μου, έχω τέσσερα επαγγέλματα: Είμαι εταιρικός strategist σε μια εταιρεία Fortune 500, αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού, συγγραφέας πολλών βιβλίων και παραγωγός δίσκων. Οι δύο ερωτήσεις που μου κάνουν πιο συχνά οι άνθρωποι είναι «Πόσο κοιμάσαι;» και «Πώς βρίσκεις χρόνο να τα κάνεις όλα;» (οι απαντήσεις μου: «άφθονα» και «βρίσκω χρόνο»). Ωστόσο, αυτές οι ερωτήσεις «διαδικασίας» δεν μπαίνουν στην καρδιά των λόγων και των κινήτρων μου. Αντίθετα, ένα πιο αποκαλυπτικό ερώτημα θα ήταν: «Γιατί έχεις πολλές καριέρες;». Πολύ απλά, το να δουλεύω σε πολλές δουλειές με κάνει πιο χαρούμενο και πιο ολοκληρωμένο. Με βοηθά επίσης να αποδίδω καλύτερα σε κάθε δουλειά».

Και εδώ είναι μερικά κέρδη που θα έχεις με αυτό το μοντέλο.

«Επιδοτείς» την ανάπτυξη δεξιοτήτων

«Ο μισθός της εταιρικής μου δουλειάς επιδοτεί την καριέρα μου ως παραγωγός δίσκων. Χωρίς κανένα ιστορικό ως παραγωγός, κανείς δεν επρόκειτο να με πληρώσει για να παράγω τη μουσική του/της και δεν ήταν τα χρήματα που με παρακίνησαν να γίνω παραγωγός εξαρχής – ήταν το πάθος μου για την τζαζ και την κλασική μουσική. Ως εκ τούτου, προσφέρθηκα εθελοντικά για να αποκτήσω εμπειρία σε αυτόν τον νέο κλάδο.» λέει ο αρθρογράφος. Και συνεχίζει: «Ταυτόχρονα, συνήθως προσκαλώ τους εταιρικούς μου πελάτες στις ηχογραφήσεις. Για κάποιον που εργάζεται σε ένα γραφείο όλη μέρα, είναι συναρπαστικό να πηγαίνει «πίσω από τα παρασκήνια» και να αλληλεπιδρά με τραγουδιστές, μουσικούς και άλλους δημιουργικούς επαγγελματίες. Το γεγονός ότι οι πελάτες μου έχουν μια εκπληκτική εμπειρία με βοηθάει να αυξάνω τα έσοδα στη δουλειά, επομένως η εταιρική μου καριέρα και η δισκογραφική καριέρα είναι αμοιβαία επωφελής».

Κάνεις φίλους σε διαφορετικά πεδία

Όταν δουλεύεις μόνο σε ένα πεδίο για αρκετά χρόνια ή είσαι κλεισμένος… μέσα σε ένα γραφείο, συναντάς ανθρώπους της ίδιας ειδικότητας, με ίδια οπτική και παρόμοιες γνώσεις. Αυτό δεν σε βοηθά να διευρύνεις τους ορίζοντες σου. Αντίθετα, αν δουλεύεις σε δύο ή περισσότερα πεδία, μπορείς να κάνεις φίλους και νέες επαφές με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές γνώσεις και τρόπο σκέψης. Αυτά τα άτομα μπορούν να σου φανούν πολύ χρήσιμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορείς να τα συστήσεις και σε άλλους ανθρώπους που ίσως χρειάζονται βοήθεια.

Ανακαλύπτεις πραγματικές καινοτομίες

Όταν εργάζεστε σε διαφορετικές δουλειές, μπορείτε να προσδιορίσετε πού αλληλεπιδρούν οι ιδέες μεταξύ τους— και κυρίως, πού πρέπει να αλληλεπιδρούν. Θυμήσου το παράδειγμα του Steve Jobs. Όπως έλεγε ο Jobs: «creativity is just connecting things». Ο ίδιος είναι γνωστός για τα φαινομενικά άσχετα μαθήματα που έκανε σε όλη του την ζωή. Κάποτε ξεκίνησε να κάνει μαθήματα καλλιγραφίας μόνο και μόνο επειδή «τον ενδιέφερε». Δεν είχαν καμία σχέση με την ειδικότητα του. Στην συνέχεια όμως, εκείνα τα μαθήματα χρησίμεψαν για να φτιάξει την γραμματοσειρά του Macintosh. Όλα μπορούν να «συνδεθούν». Και ίσως εκεί είναι το μυστικό. Να δημιουργήσεις το δικό σου σχεδιάγραμμα από «κουκίδες» και στην συνέχεια να τις ενώσεις. Αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξεις.

«Δεν μπορείτε να ενώσετε τις κουκίδες κοιτώντας μπροστά. Μπορείτε να τις ενώσετε μόνο ενώ έχουν γίνει τα γεγονότα και κοιτώντας προς τα πίσω. Αρα αυτό που πρέπει να κάνεις αρχικά, είναι να πιστέψεις ότι οι κουκίδες θα συνδεθούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον», τόνιζε ο Steve Jobs.

Και συμπλήρωνε: «Πρέπει να εμπιστευτείτε κάτι – το ένστικτο σας, το πεπρωμένο, τη ζωή, το κάρμα, οτιδήποτε. Αυτή η προσέγγιση ποτέ δεν με απογοήτευσε, και έχει κάνει τη διαφορά στη ζωή μου».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − fourteen =