αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί οι Richard Branson και Elon Musk δεν κοιτούν τα πτυχία όταν θέλουν να προσλάβουν κάποιον

Γιατί οι Richard Branson και Elon Musk δεν κοιτούν τα πτυχία όταν θέλουν να προσλάβουν κάποιον

Το να σπουδάσει κάποιος δεν είναι κακό. Το αντίθετο. Μπορεί να τον βοηθήσει να αποκτήσει γνώσεις, να διευρύνει τους ορίζοντες του και να δικτυωθεί μέσα από την κοινότητα του πανεπιστημίου. Φαίνεται όμως ότι το «χαρτί» στην εποχή μας δεν είναι αυτό που θα κρίνει εξ ολοκλήρου το μέλλον ενός ανθρώπου.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί κορυφαίοι businessmen δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν κοιτούν τα πτυχία όταν προσλαμβάνουν κάποιον. Ο Richard Branson έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα «χαρτιά» δεν κάνουν την διαφορά. «Είναι κρίμα που οι άνθρωποι περιορίζουν τις ιδέες τους επειδή ανησυχούν για τη συντριβή τους από άλλους ανθρώπους που θεωρούνται πιο μορφωμένοι από αυτούς», λέει ο Branson.

Όπως εξηγεί ο Mr Virgin σε blog post του, «όλο αυτό έχει να κάνει με τον φόβο της αποτυχίας».

Κατά την δική του γνώμη, η επιχειρηματική νοοτροπία μπορεί να «χτυπήσει» τα πτυχία, οποιαδήποτε στιγμή. Τι είναι όμως αυτό που κοιτά, όταν θέλει να προσλάβει κάποιον στις εταιρίες του; Ο Branson είναι πάλι ξεκάθαρος. Αναζητά δύο συγκεκριμένα πράγματα. To πρώτο πράγμα είναι η προσωπικότητα του υποψηφίου. Το δεύτερο πράγμα είναι η συνολική εμπειρία του. Δεν ψάχνει συγκεκριμένα skills- αυτά μπορεί να τα μάθει κάποιος στην πορεία.

Ο Branson έχει διαπιστώσει ότι ένας ανθρώπους που έχει μια πετυχημένη διαδρομή συνολικά, μπορεί να ταιριάξει σε πολλές θέσεις. Και να είναι εξίσου πετυχημένος.

Παρόμοια άποψη σχετικά με τα πτυχία έχει και ο Elon Musk: Δεν είναι απαραίτητα τα πτυχία για να είναι κάποιος καλός σε μια δουλειά. Και έτσι ο ίδιος δεν έχει ως βασικό κριτήριο τα «χαρτιά» όταν θέλει να προσλάβει κάποιον. Στο παραπάνω απόσπασμα, θα δείτε τον γνωστό επιχειρηματία να εξηγεί πολύ γρήγορα, τον λόγο που έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

«Δεν χρειάζεται να έχουν κάποιο πτυχίο πανεπιστημίου. ‘Η ακόμα απολυτήριο λυκείου» λέει ο Elon Musk, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πως προσλαμβάνει ανθρώπους.

Όπως σημειώνει, το ότι έχει κάποιος ένα χαρτί, μπορεί όντως να είναι η απόδειξη ότι έχει την ικανότητα να κάνει σπουδαία πράγματα. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. «Άνθρωποι όπως ο Bill Gates, ο Larry Ellison και ο Steve Jobs, δεν αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο. Αλλά αν είχες την ευκαιρία να τους προσλάβεις, θα ήταν μια καλή ιδέα» λέει χαρακτηριστικά ο Musk.

Άρα αυτό που κοιτάς είναι τις ικανότητες που έχει κάποιος πάνω στην δουλειά και τι αποδείξεις διαθέτει για αυτές. Αν υπάρχει ένα ιστορικό που αποδεικνύει κάτι τέτοιο, τότε εκτιμάς ότι αυτό θα συνεχιστεί και σε μέλλον, όπως εξηγεί ο ιδρυτής των Tesla, SpaceX και SolarCity

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 11 =