αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί οι millennials «αποβιβάζονται» στην Πορτογαλία

Γιατί οι millennials «αποβιβάζονται» στην Πορτογαλία

Θα το σκεφτόσουν να μετακομίσεις στην Πορτογαλία; Αυτή την απόφαση φαίνεται ότι παίρνουν όλο και περισσότεροι νέοι, από διάφορα μέρη του κόσμου. Με το αμερικανικό Grow να καταγράφει αυτό το φαινόμενο σε εκτενές άρθρο του. Καθώς η πανδημία και η remote εργασία μεταμορφώνουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, οι άνθρωποι μετακινούνται και αλλάζουν καριέρα με βάση αυτό που τους ικανοποιεί περισσότερο.

https://image.cnbcfm.com/api/v1/image/107019487-1645645678827-Foreign_residents_graphic.jpg?v=1645645801

«Προηγουμένως, φαινόταν ότι η Πορτογαλία ήταν ο προορισμός για μετά τη σύνταξη. Τώρα φαίνεται ότι είναι ένας υπέροχος προορισμός για να ξεκινήσετε από την αρχή», λέει ο Mateusz Zurek (35 ετών) ο οποίος μετακόμισε στη Λισαβόνα από την Πολωνία στις αρχές του 2021 για να ιδρύσει ένα εστιατόριο με τον Αμερικανο-Καναδό επιχειρηματικό συνεργάτη του, Jahmarley Grant (28 ετών). Όπως εξηγεί, το να μπεις στην χώρα και να ξεκινήσεις μία δική σου επιχείρηση είναι πολύ εύκολο.

«Έχω μιλήσει με δεκάδες ανθρώπους που μετακόμισαν στην Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια, για να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση ή να ανανεώσουν τον τρόπο ζωής τους. Πολλοί μου μίλησαν για τη μετακόμισή τους με μια αίσθηση ανανέωσης και ελπίδας, σαν να μπορούσαν επιτέλους να ζήσουν τη ζωή που οραματίστηκαν, μια ζωή που φαινόταν ανέφικτη πριν» σημειώνει η αρθρογράφος του Grow.

Η Πορτογαλία είναι φθηνότερη από πολλές δυτικές χώρες

Αυτό που πολλοί ξένοι λένε ότι τους τραβάει στην Πορτογαλία είναι το χαμηλό κόστος ζωής και η υψηλή ποιότητα ζωής. Εάν ένα καλάθι αγαθών και υπηρεσιών κοστίζει 1 δολάριο στις ΗΠΑ, θα κόστιζε 57 σεντς στην Πορτογαλία, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2020.

Ο λόγος που η Πορτογαλία είναι φθηνότερη από πολλές δυτικές χώρες είναι επειδή η χώρα «είναι φτωχότερη», λέει ο Πορτογάλος οικονομολόγος Ricardo Reis, καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics and Political Science. «Πολλά από τα κόστη των υπηρεσιών που αγοράζετε σχετίζονται με το κόστος εργασίας. Η Πορτογαλία είναι φτωχότερη. Οι μισθοί είναι χαμηλότεροι. Επομένως, το κόστος των περισσότερων πραγμάτων που απαιτούν πολλή εργασία είναι φθηνότερο».

«Ως Αμερικανίδα τουρίστρια από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, η καθημερινή ζωή στην Πορτογαλία είναι φθηνή. Ένα βράδυ, απόλαυσα ένα γεύμα τριών πιάτων – με σούπα και σαλάτα, φρέσκο ​​ψάρι, παγωτό και σαγκρία – για περίπου 17 $, στη μικρή παραθαλάσσια πόλη Carvoeiro» σημειώνει η αρθρογράφος του Grow, η οποία πήγε ως την Πορτογαλία, για να δει πως είναι η ζωή εκεί.

Εκεί επιλέγουν να εγκατασταθούν και Αμερικάνοι

Η Samantha Hayden λέει ότι πάντα ζούσε σε έναν «χώρο σε μέγεθος ντουλάπας» στη Σιγκαπούρη και τη Νέα Υόρκη. Αφού μετακόμισε στη Λισαβόνα το καλοκαίρι του 2021, η 32χρονος σύμβουλος νοικιάζει τώρα ένα τριώροφο σπίτι, πλήρες, με δύο γραφεία, μια τραπεζαρία και ένα γκαράζ, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης.

Samantha Hayden says she's found a lot more work-life balance in Portugal after leading a high-octane lifestyle in Singapore and New York City.
Η Samantha Hayden

Ο Shar Wynter πέρασε τρεις μήνες στη Λισαβόνα το 2020, πριν μετακομίσει επίσημα από την Ατλάντα των ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2021. Τα μηνιαία έξοδα του 37χρονου κυμαίνονται τώρα μεταξύ 2.100-2.500 $/μήνα, σε σύγκριση με 4.000-5.000 $/μήνα στην Ατλάντα. Ξοδεύει 1.250 $/μήνα σε ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου με δύο μπάνια στο κέντρο της πόλης, με μπαλκόνι και άφθονο φυσικό φως του ήλιου. Αντίθετα, ο Wynter πλήρωνε 1.800 $/μήνα για ένα μικρό στούντιο διαμέρισμα στην Ατλάντα.

Οι αλλοδαποί κάτοικοι έχουν επίσης πρόσβαση στη δωρεάν εθνική υγειονομική περίθαλψη της χώρας.

Στα θετικά της Πορτογαλίας βάζουν πολλοί και τον καιρό. Αφού πρόκειται για μία χώρα με πολύ ήλιο και καλές θερμοκρασίες, σχεδόν σε ολη τη διάρκεια του χρόνου.

Υπάρχει φυσική ομορφιά, αλλά και πολιτισμός. Μεγάλο μέρος του πορτογαλικού πληθυσμού μιλάει αγγλικά επειδή τα μαθαίνει στο σχολείο από μικρή ηλικία και γενικά είναι ανοιχτοί στους ξένους.

Ασφάλεια

Η Πορτογαλία είναι επίσης ασφαλής. Η χώρα κατατάσσεται ως το τέταρτο πιο ειρηνικό έθνος στον κόσμο στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης, ο οποίος αξιολογεί πράγματα όπως το ποσοστό εγκληματικότητας, οι βίαιες διαδηλώσεις, η πολιτική σταθερότητα και η εμπλοκή σε εγχώριες και διεθνείς συγκρούσεις. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη θέση #122.

https://image.cnbcfm.com/api/v1/image/107019398-1645640782274-Lisbon_Explainer_Site_Thumb2.jpg?v=1645645045

Πολλοί κάνουν μπίζνες

Παρά τη χαλαρή κουλτούρα, πολλοί νέοι εργαζόμενοι δεν μετακομίζουν στην Πορτογαλία για να… χαλαρώσουν. Είναι ένα μέρος όπου πολλοί απόδημοι νιώθουν ικανοί να πάρουν το ρίσκο και να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση.

Όταν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να ζήσετε κάπου άνετα χωρίς να εργάζεστε όλο το 24ωρο, «νομίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να έχετε περιθώριο για να κυνηγήσετε τις δημιουργικές επιχειρηματικές σας επιθυμίες και φιλοδοξίες, επειδή έχετε χρόνο», λέει ο Wynter. Τον Δεκέμβριο του 2021, κυκλοφόρησε την εφαρμογή Xpat, μια εφαρμογή για κινητά που συνδέει έγχρωμους ομογενείς σε όλο τον κόσμο.

Η startup κοινότητα

Η Πορτογαλία γίνεται ολοένα και πιο γνωστή για τη startup σκηνή της, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη Λισαβόνα. Η χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας με έδρα στη χώρα αυξήθηκε σε πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ το 2021, από περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ το 2016, σύμφωνα με το 2021 Portugal Startup Outlook.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ένα τρίτο των ιδρυτών που ίδρυσαν startups στην Πορτογαλία μεταξύ 2015 και 2020 δεν ήταν Πορτογάλοι.

Η μετακόμιση στην Πορτογαλία είναι σχετικά εύκολη

Το να μετακομίσεις στην χώρα είναι εύκολο, ακόμα κι αν προέρχεσαι από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα χρειάζεσαι μία visa. Η πιο συνηθισμένη visa, η D7, απαιτεί από τους αιτούντες να εμφανίζουν μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον ίσο του πορτογαλικού κατώτατου μισθού, επί του παρόντος 705 €. Η ζήτηση για την D7 έχει «αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία δύο με τρία χρόνια», λέει η Mary Kuffel, σύμβουλος επενδύσεων στο Get Golden Visa. Σημειώνει ότι η D7 είναι «πολύ εφικτό» να την πάρει κάποιος, με απόδειξη εισοδήματος και η απόκτηση της visa δεν συνεπάγεται πολύ γραφειοκρατικό πονοκέφαλο. Η όλη διαδικασία αίτησης και έγκρισης διαρκεί συνήθως περίπου έξι έως επτά μήνες, λέει ο Bernardo Corrêa de Sá, νομικός σύμβουλος για το Get Golden Visa.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 7 =