αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί οι επενδυτές στρέφονται τώρα στον χρυσό

Γιατί οι επενδυτές στρέφονται τώρα στον χρυσό

H εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας και ο δυσμενής αντίκτυπος στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους κύκλους των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι στρέφουν την πλάτη στις μετοχές και εξετάζουν τον χρυσό ως επιλογή. Αλλωστε, το πολύτιμο μέταλλο ανέκαθεν σε περιόδους αβεβαιότητας και κρίσεων είχε τη θέση του ασφαλούς καταφυγίου, ενώ ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως η οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα φέτος θα εμφανίσει σοβαρότερη συρρίκνωση από εκείνην που αρχικά προβλεπόταν τον Απρίλιο. Η δε αναμενόμενη ανάκαμψη το 2021 θα είναι πολύ περιορισμένη σε περίπτωση επιδείνωσης του ιού.

Εξ ου και αναλυτές των αγορών βλέπουν πιθανό η τιμή του χρυσού να εκτιναχθεί στα 1.800 δολάρια η ουγγιά. Τα επίπεδα αυτά, εάν υπερσκελισθούν, στη συνέχεια θα είναι εύκολο το πολύτιμο μέταλλο να κινηθεί στην περιοχή των 1.900 δολαρίων η ουγγιά. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο χρυσός είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του στα 1.923,7 δολάρια η ουγγιά. Χθες, η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου στην αγορά Comex, έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ οκταετίας των 1.796 δολαρίων η ουγγιά.

Είναι ενδιαφέρον να υπογραμμιστεί στο σημείο αυτό η προσέγγιση της Goldman Sachs. Συνεκτιμώντας ότι τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ είναι αρνητικά, η επενδυτική τράπεζα διαβλέπει εκτίναξη του χρυσού στα υψηλότατα επίπεδα των 2.000 δολαρίων μέσα σε ορίζοντα δώδεκα μηνών.

Από τη Γερμανία έως το Τόκιο υπήρξε εμφάνιση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ οι κατά τόπους αρμόδιοι αξιωματούχοι στις πληγείσες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζουν το ενδεχόμενο είτε να επιβραδύνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων είτε να τα διατηρήσουν ως έχουν. Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της καλείται να αποφασίσει, εάν θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την απαγόρευση εισόδου στο έδαφός της των Αμερικανών πολιτών, αφ’ ης στιγμής ανοίξει και πάλι τα εξωτερικά της σύνορα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως στις αγορές πολύτιμων μετάλλων ήδη από τις αρχές του 2020 είχε παρατηρηθεί άνοδος στις τιμές του χρυσού. Σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο διοχετεύουν στον οικονομικό μηχανισμό τρισεκατομμύρια δολάρια για να αμβλύνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας. Από την πλευρά τους οι επενδυτές και οι αναλυτές, φοβούμενοι πως θα υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού, επιλέγουν τον χρυσό.

Από τον Ιανουάριο έως και σήμερα οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εκπεφρασμένα σε χρυσό έχουν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα των 600 τόνων.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής αγορών εμπορευμάτων στη γερμανική τράπεζα Commerzbank: «Η ζήτηση για τον χρυσό έχει αναζωογονηθεί χάρις στο ότι τις τελευταίες ημέρες εξασθενεί η ισοτιμία του δολαρίου, αλλά και στο ότι εμφανίζεται αύξηση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη ότι οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε ένα περιουσιακό στοιχείο, που ουσιαστικά δεν χάνει εύκολα την αξία του, κι αυτό είναι ο χρυσός».

Κι όπως εν κατακλείδι προσθέτει στην ιστοσελίδα nairametrics.com, ο Εντουαρντ Μέιρ, επίσης αναλυτής αγορών της ED&F Man Capital Markets, «όταν παρατηρείται μία πλημμυρίδα προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε κάθε γωνιά της Γης, αυτό δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα την αναθέρμανση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μία εικόνα αδυναμίας της οικονομίας, οπότε ο χρυσός φαίνεται ελκυστικός».

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + fifteen =