αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί οι δισεκατομμυριούχοι ξεφορτώνονται μαζικά μετοχές

Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι ξεφορτώνονται μαζικά μετοχές

Όταν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι κολοσσιαίων εταιρειών και οι δισεκατομμυριούχοι αρχίζουν να ξεφορτώνονται μαζικά τις μετοχές τους, ειδικά μετά από 13 χρόνια συνεχούς ανόδου των δεικτών της Wall Street, τότε πρέπει να δώσει κανείς τη δέουσα προσοχή.

Τα στοιχεία προκύπτουν από ρεπορτάζ του Bloomberg, από το οποίο προκύπτει ότι οι πωλήσεις μετοχών κάποιων εκ των πλουσιότερων μετόχων του κόσμου έχουν αυξηθεί δραματικά αγγίζοντας συνολικά ακόμα και ποσά που φτάνουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια, επωφελούμενοι βέβαια από τις υψηλές τιμές των μετοχών.

Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο συνιδρυτής της Google, Σέργκεϊ Μπριν, είναι δύο από τα πιο γνωστά ονόματα στον τομέα των επιχειρήσεων που ξεφορτώνονται μετοχές. Το ίδιο έκαναν το προηγούμενο διάστημα και ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, αλλά και ο Λάρι Έλισον.

Για παράδειγμα, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon έχει πουλήσει φέτος μετοχές της εταιρείας του αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Βέβαια, ο Μπέζος συνεχίζει να κατέχει πάνω από το 10% της εταιρείας και παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το δείκτη των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 191,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μπέζος έχει αυξήσει τις πωλήσεις μετοχών της εταιρείας του κατά τα τελευταία δύο χρόνια: πούλησε μετοχές αξίας 4,1 δισ. δολαρίων τον περασμένο Φεβρουάριο και άλλα 3 δισεκατομμύρια τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Λάρι Έλισον της Oracle πούλησε επτά εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας του την περασμένη εβδομάδα, αποκομίζοντας περί τα 552,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ και ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ και το φιλανθρωπικό του ίδρυμα έχουν αυξήσει τις πωλήσεις μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται το κοινωνικό δίκτυο από το περασμένο Φθινόπωρο. Από το Νοέμβριο έχουν πουλήσει μετοχές αξίας 1,87 δισ. δολαρίων.

Ο Έρικ Γουάν, ιδρυτής του Zoom Video Communications, και ο ιδρυτής της εταιρείας πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, Carvana Co., Έρνεστ Γκαρσία, έχουν επίσης πουλήσει μετοχές αξίας 1,75 δισ. δολαρίων από το Μάρτιο του 2020, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg. Κατά την ίδια περίοδο ο Διευθύνων Σύμβουλος της CrowdStrike, Τζορτζ Κουρτς, έχει πουλήσει μετοχές αξίας άνω των 250 εκατ. δολαρίων.

Συνολικά, στελέχη εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ έχουν πουλήσει μετοχές αξίας 24,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αρχές της χρονιάς μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Το νούμερο αντιστοιχεί στις πωλήσεις του δευτέρου εξαμήνου του 2020,καθώς και τότε έφτασαν τα 30 δισ. δολάρια.

Πέραν των υψηλών τιμών και άρα των σημαντικών κερδών που αποκόμισαν, ένας άλλος λόγος για τις πωλήσεις μπορεί να είναι και οι αυξήσεις της φορολογίας που έχει εξαγγείλει ο Τζο Μπάιντεν, οι οποίες θα πλήξουν τους πάρα πολύ πλούσιους Αμερικανούς.

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =