αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί οι διευθυντές στη Google δεν μπορούν να προσλάβουν, να απολύσουν ή να προάγουν κανέναν εργαζόμενο

Γιατί οι διευθυντές στη Google δεν μπορούν να προσλάβουν, να απολύσουν ή να προάγουν κανέναν εργαζόμενο

Το να είσαι διευθυντής στη Google, είναι διαφορετικό από το να είσαι διευθυντής οπουδήποτε αλλού. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός, ότι η εταιρία λαμβάνει σχεδόν όλες τις αποφάσεις, με γενικότερη συναίνεση. To εξηγεί η Kim Scott, η οποία είναι bestseller συγγραφέας του βιβλίου «Radical Candor: Be a Kickass Boss Without Losing Your Humanity». Κάποτε, η ίδια ήταν επικεφαλής των τμημάτων Adsense και το YouTube στη Google.

Ο τεχνολογικός γίγαντας δεν συνηθίζει να αποκαλύπτει το πως λειτουργεί στο εσωτερικό του. Αλλά σε μια πρόσφατη συνέντευξη της, η Scott έκανε σπάνιες αποκαλύψεις για το πως είναι να είσαι διευθυντής στη Google.

«Η Google αφαίρεσε τις περισσότερες εξουσίες, από αυτές που έχουν οι διευθυντές σε άλλες εταιρίες» τονίζει η ίδια.

Και εξηγεί: «Αν είσαι διαχειριστής στη Google, δεν μπορείς να αποφασίσεις μονομερώς ποιον θα προσλάβεις ή ποιον θα απολύσεις. Δεν μπορείς να βαθμολογήσεις υπαλλήλους ή να καθορίσεις τα μπόνους τους».

Πως λοιπόν λαμβάνοντας αυτές οι αποφάσεις; Χρησιμοποιώντας τα «πακέτα», όπως λέει η Scott. Μια ομάδα ανθρώπων κάνει τη συνέντευξη στον εκάστοτε υποψήφιο. Σε αυτήν, συμμετέχουν εν δυνάμει διευθυντές του υποψηφίου, άτομα ίδιας βαθμίδας και απλοί υπάλληλοι. Στη συνέχεια οι ίδιοι άνθρωποι φτιάχνουν «πακέτα» που περιλαμβάνουν τη γνώμη τους για το αν πρέπει να προσληφθεί ο υποψήφιος ή όχι. Η αναφορά αυτή πάει σε μια επιτροπή. Ο hiring manager δεν αποφασίζει το αν θα προσληφθεί το άτομο ή όχι. Τα τμήματα που θέλουν να εντάξουν το υποψήφιο στο δυναμικό τους, μπορούν να κάνουν προσφορές για να τον πάρουν. Ωστόσο, ο υποψήφιος τελικά επιλέγει το που θέλει να πάει.

Οι διευθυντές έχουν ακόμα λιγότερη εξουσία, σε ότι αφορά το ποιοι υπάλληλοι παίρνουν προαγωγή, όπως διαβάζουμε στο inc.com. Οι εργαζόμενοι κοινοποιούν το πότε αισθάνονται έτοιμοι για προαγωγή. Ακόμα κι αν ο διευθυντής τους είναι αντίθετος, μπορούν να τρέξουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Βέβαια, αυτό είναι ακόμα πιο εύκολο αν ο διευθυντής είναι στο πλευρό σου. Κανείς δεν σε εμποδίζει πάντως να πονηρευτείς όπως κρίνεις εσύ και αν το αξίζεις να πάρεις μια προαγωγή. Η αίτηση πάει σε μια επιτροπή και αυτή αποφασίζει. Στη συγκεκριμένη επιτροπή, δεν μπορεί να συμμετάσχει ο διευθυντής του εργαζομένου που έχει κάνει την αίτηση.

Όλα αυτά, μπορεί να ακούγονται περίπλοκα. Ωστόσο έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αξιοκρατικό περιβάλλον εντός της Google. Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει π.χ. μια άδικη προαγωγή. Και επειδή οι αποφάσεις είναι συλλογικές, δημιουργούνται καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 3 =