αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί ξαφνικά τα μεγάλα ακίνητα για logistics έγιναν περιζήτητα

Γιατί ξαφνικά τα μεγάλα ακίνητα για logistics έγιναν περιζήτητα

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν οι επενδύσεις στους χώρους logistics με τις Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) να προχωρούν ήδη σε συμφωνίες αλλά και να εξετάζουν νέες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα αυτό. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μέσα στο 2020 προστέθηκαν 100.000 νέοι χώροι logistics ενώ για φέτος αναμένεται να εγκατασταθούν άλλα 100.000 τμ χώρων αποθήκευσης.

Από τις περιοχές που συγκεντρώνουν την μερίδα του λέοντος στις νέες αναπτύξεις, πρώτη έρχεται το Θριάσιο Πεδίο σε αντίθεση με την Ελευσίνα και την Μεταμόρφωση που η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος είναι αρκετά παλαιά.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς real estate σήμερα, κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας πάνω από 20.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά.

Σήμερα οι αποδόσεις των logistics στην Ελλάδα κυμαίνονται ανάμεσα σε 8,00 – 8,50% και θεωρούνται από τις πλέον υψηλότερες στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το κόστος, κυμαίνεται στα 500 με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, όταν στους γραφειακούς χώρους η τιμή του τετραγωνικού αγγίζει τα 5.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις τιμές ενοικίασης, η υψηλότερη καταγράφεται στα Μεσόγεια Αττικής και κυμαίνεται στα 3,60 ευρώ ανά τετραγωνικό το μήνα, δεύτερος έρχεται ο Ασπρόπυργος με 3,36 ευρώ ανά τετραγωνισκό το μήνα και τρίτη η Ελευσίνα με 2,45 ευρώ ανά τετραγωνικό το μήνα.

Χαμηλότερες τιμές ενοικίασης εμφανίζουν τα Οινόφυτα με 2,25 ευρώ ανά τετραγωνικό το μήνα και τέλος το Καλοχώρι & ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου με 1,79 ευρώ ανά τετραγωνικό το μήνα.   

Για τις μεγάλες ευκαιρίες που κρύβει ο τομέας των logistics αναφέρθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Άρις Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος, Prodea Investments, τις οποίες απέδωσε στην εξαιρετική θέση της χώρας, στη μεγάλη διακίνησης εμπορευμάτων από τα γύρω κράτη μέσω της Ελλάδας αλλά και στην ιδιαίτερα υψηλή αντοχή που επέδειξε ο κλάδος την περίοδο της κρίσης.

Ήδη η Prodea ετοιμάζει νέο συγκρότημα αποθηκών στον Ασπρόπυργο, ενώ υπάρχει επενδυτικό πρόγραμμα 50 εκατ. Ευρώ στα logistics για φέτος.

Nέες επενδύσεις 44 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η διοίκηση της BriQ Properties, ενώ στο στόχαστρο της εταιρείας είναι αυτή τη στιγμή τα logistics που αποτελούν το 43% του χαρτοφυλακίου.

Μέσα στο 2020 η εταιρεία απέκτησε το 80% της Sarmed Warehouses η οποία έχει στην κυριότητά της δύο οικόπεδα, συνολικής έκτασης 131.232,40 τ.μ. επί των οποίων έχουν αναγερθεί κτίρια συνολικής επιφάνειας 58.641,60 τ.μ. αποθηκευτικών και βιομηχανικών χρήσεων, γραφείων και βοηθητικών χώρων, έναντι 23,6 εκατ ευρώ. 

Η εταιρεία έχει αποκτήσεις επίσης 3 νέα οικόπεδα στον Ασπρόπυργο, συνολικού εμβαδού 27.389,50 τ.μ., τα οποία είναι όμορα σε ήδη ιδιόκτητα οικόπεδα επιφανείας 57.529 τ.μ., επί των οποίων η εταιρεία ήδη αναπτύσσει σύγχρονο κτίριο αποθήκευσης και διανομής επιφάνειας 20.764,42 τ.μ και νέων αποθηκών της τάξης των 10.000 τ.μ., τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα στα τέλη του 2021.

Να συνεχίζει να επενδύει σε ποιοτικά ακίνητα στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), με ισχυρούς μισθωτές και μακροχρόνιες μισθώσεις με στόχο την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και υπεραξιών, στοχεύει η Premia.

Πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε μία ακόμη αποθήκη στην περιοχή του Ασπροπύργου, με το χαρτοφυλάκιο της πλέον να “μετρά” ακίνητα αποθηκών συνολικού εμβαδού 103.000 τ.μ..

Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι τέλους του 2021 να έχει διπλασιάσει τον συνολικό όγκο φτάνοντας τα 200.000 τ.μ. στον κλάδο των ακινήτων logistics.

Αγοραπωλησίες και επενδύσεις στους χώρους logistics

• H εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα “Briq Properties” αγόρασε γειτονικά οικόπεδα 58.000 τ.μ περίπου. Η αξία της συναλλαγής έφθασε τα 3,45 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος της επένδυσης θα πλησιάσει τα 10 εκατ. ευρώ σε μία ανάπτυξη που θα ξεπεράσει τα 20.000 τ.μ. σε αποθηκευτικούς χώρους.

• Η “Briq Properties” αγόρασε το 80% των μετοχών της εταιρείας “Sarmed Warehouses Α.Ε”. Οι αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται σε οικόπεδο 131 στρεμμάτων περίπου ενώ ο δομημένος χώρος ανέρχεται σε 58.641 τ.μ.Ο χώρος αυτός μισθώθηκε για 10 χρόνια στην εταιρεία “Saremd Logistics”. Tο συνολικό τίμημα έφθασε τα 23,6 εκατ. ευρώ.

• Η “Prodea” απέκτησε ένα ακίνητο logistics στο Μαρκόπουλο Αττικής. Ο στεγασμένος αποθηκευτικός χώρος έφθασε τα 20.400 τ.μ ενώ το τίμημα της αγοράς ήταν 9,9 εκατ. ευρώ δηλαδή τα 458 ευρώ ανά τ.μ.

• Η εταιρεία “Sarmed” που δραστηριοποιείται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών logistics προς τρίτους(3PL) υλοποιεί μία σημαντική επένδυση, αξίας 20 εκατ. ευρώ. Οταν αυτή θα ολοκληρωθεί η εταιρεία θα διπλασιάσει τα μεγέθη αποθήκευσης απο 100.000 τ.μ σε 200.000 τ.μ. Επιπλέον η “Sarmed” μέσα στο 2021 θα ολοκληρώσει νέα επένδυση που θα προσθέσει αποθηκευτικούς χώρους 20.000 τ.μ για την αγορά της Βορείου Ελλάδος. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται στην Σίνδο.

• Η ολλανδική εταιρεία διαχείρισης και διαμεσολάβησης ακινήτων Ten Brinke αγόρασε έναν αποθηκευτικό χώρο 22.500 τ.μ μαζί με κτίρια γραφείων 150 τ.μ στη Σίνδο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + 9 =