αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί η MLS έκανε «βουτιά» 55% στο Χρηματιστήριο μέσα σε ένα μήνα

Γιατί η MLS έκανε «βουτιά» 55% στο Χρηματιστήριο μέσα σε ένα μήνα

Σε χρηματιστηριακή και διοικητική δίνη βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η MLS Πληροφορική, με την υποχώρηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο να ξεπερνά το 55% σε διάστημα μικρότερο του μηνός και τα εταιρικά της ομόλογα να δέχονται ισχυρές πιέσεις και να κάνουν πράξεις σημαντικά κάτω από την ονομαστική τους αξία.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως θεσμικά χαρτοφυλάκια που είχαν θέσεις στη μετοχή έχουν προχωρήσει σε αθρόες ρευστοποιήσεις, ενώ ορισμένα μηδένισαν τη θέση τους. Η σχετικά περιορισμένη διασπορά (ο βασικός μέτοχος Γ. Καματάκης κατέχει το 49,1% και η αραβικών συμφερόντων MAL Holding το 5,36%), η ρηχότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, η αναιμική απορρόφηση της ζήτησης και η αρνητική φημολογία για τις προοπτικές της εισηγμένης, λειτούργησαν καταλυτικά για τη διόγκωση της πίεσης στον τίτλο και τα τρία ομόλογα (λήξεως 2020, 2022, 2024), ένα εκ των οποίων είναι το πρώτο που εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.

Την κατάσταση φαίνεται να επέτεινε η -εκ των υστέρων κρινόμενη λόγω του -30% της Παρασκευής στο Χ.Α – αναποτελεσματική αντίδραση των επικεφαλής της εταιρείας, οι οποίοι στο πλαίσιο του 2ου ATHEX Small Cap που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, φάνηκε πως δεν παρείχαν απαντήσεις που να ικανοποιούν την αγορά. Αντιθέτως, η ανησυχία των επενδυτών, θεσμικών και μη, εμφανίστηκε να αυξάνεται λόγω της αναφοράς ότι η MLS αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση, είτε μέσω του “πακέτου Γιουνκέρ”, δηλαδή μέσω νέου δανεισμού, είτε μέσω στρατηγικού επενδυτή.

Και αυτό όταν η ανακοίνωση της περασμένης Τρίτης είχε εκτονώσει σε ένα βαθμό το αρνητικό σπιράλ στο οποίο βρέθηκε η μετοχή. Σε αυτή, η εταιρεία ανέφερε για να διαψεύσει σχετικές πληροφορίες, ότι “δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός που να δικαιολογεί την πτώση της μετοχής της εταιρίας και των ομολόγων”, συμπληρώνοντας πως “σκοπεύει να αποπληρώσει το ομόλογο λήξεως 11-7-2020 στην εν λόγω ημερομηνία”. Σημειωτέον πως το τοκομερίδιο ενός από τα ομόλογα καταβλήθηκε κανονικά την περασμένη Παρασκευή.

Υψηλές προσδοκίες

Έτσι, ενώ τις επόμενες δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση η πτώση στο Χ.Α. περιορίστηκε σε ένα -4% και την επομένη υπήρξαν κάποιες νέες τοποθετήσεις (+1% στο κλείσιμο), στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή κατέρρευσε με απώλειες -30%. Η αποτίμηση της εισηγμένης έφθασε στα 25 εκατ. ευρώ (κλείσιμο 2,07 ευρώ), όταν στις 18 Σεπτεμβρίου (κλείσιμο 4,77 ευρώ) ανερχόταν στα 59,2 εκατ.ευρώ. Η MLS διατηρεί επίσης ίδιες μετοχές, από τις οποίες γράφει ήδη ζημιά λόγω της υποχώρησης του τίτλου.

Διαχειριστές χαρτοφυλακίων με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr. επιβεβαίωναν την έξοδο από το μετοχικό κεφάλαιο της MLS σημαντικής μερίδα θεσμικών (και όχι μόνον μη συστημικής τράπεζας), επισημαίνοντας πως η πτώση ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου (στις 27/9). Η αγορά διαπίστωσε πως το νέο προϊόν για το οποίο δαπανήθηκαν σημαντικά κεφάλαια – η MAIC, μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν εξ’ ολοκλήρου συσκευές (smartphones κλπ) μόνο με την χρήση της φωνής – δεν συνεισέφερε στο βαθμό που αναμενόταν στην αύξηση των πωλήσεων στο α’ 6μηνο, ενώ τα επίπεδα κερδοφορίας που ανακοινώθηκαν και η αύξηση συγκεκριμένων κονδυλίων του ισολογισμού, κυρίως τα άυλα περιουσιακά στοιχεία (περιλαμβάνουν την αξία κτήσεως και τις συσσωρευμένες αποσβέσεις, με συντελεστή απόσβεσης 20%, του κόστους ανάπτυξης των προϊόντων της εταιρείας), ερμηνεύτηκαν ως παράγοντες ανησυχίας.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως την τελευταία διετία η MLS με αιχμή το στοίχημα της πλατφόρμας ΜΑΙC είχε προχωρήσει σε αύξηση των κεφαλαίων που σήκωσε από την αγορά, με εταιρικά ομόλογα κυρίως λόγω των αναγκών για το επενδυτικό της πλάνο, σε μια περίοδο μειωμένων πωλήσεων (σ.σ το 2016 πραγματοποίησε ρεκόρ πωλήσεων στα 25 εκατ.) και αναγκών για κεφάλαια. Ταυτόχρονα, λόγω του MAIC και εν γένει της στρατηγικής της MLS, σε επενδυτικό επίπεδο είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για σημαντική ανάπτυξη. Σημειωτέον, δε, ότι ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκαν placements και αποκτήθηκαν πακέτα μετοχών από συγκεκριμένους επενδυτές.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τις αιτίες της χρηματιστηριακής κατάρρευσης της MLS, αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία ανέφεραν πως έχουν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια και μεγάλες προσδοκίες σε ένα προϊόν, το MAIC, που μπορεί να χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως εξαιρετικό, καλύτερο ακόμη από αντίστοιχα τεχνολογικών κολοσσών, στην πράξη όμως αποδεικνύεται “ακριβό” για την ελληνική αγορά, όπου η MLS πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της. Ενδεχομένως, λένε ορισμένοι, να υπερεκτιμήθηκε η δυναμική του προϊόντος και να απαιτούνταν διαφορετικοί χειρισμοί για την εμπορική του προώθησή, αφού λ.χ. δεν υπήρξε συμφωνία με κάποια μεγάλη αλυσίδα ειδών τεχνολογίας, κίνηση που θα εξασφάλισε ένα ελάχιστο μέγεθος πωλήσεων. Περαιτέρω, ο ανταγωνισμός στην κατηγορία που απευθύνεται είναι πλέον εξαιρετικά οξύς και κινείται με βάση την τιμή.

Έτσι, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και τη διαπίστωση πως η εταιρεία συνέχιζε να “καίει” κεφάλαια και συνεχίζει να αυξάνει δανεισμό και υποχρεώσεις, ορισμένα χαρτοφυλάκια έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους (σ.σ. ο τίτλος είχε φθάσει και τα 5,30 ευρώ τον περασμένο Μάρτιο, από 3,50 ευρώ στις αρχές του 2016, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε μια περίοδο αντίξοη για το Χ.Α).

Όπως οι ίδιοι αναλυτές εξηγούν, τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη είναι σε πτώση από την κορυφή του 2016, ενώ η κερδοφορία παραμένει ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης, χαμηλή. Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών το α’ εξάμηνο του 2019 ανήλθε σε 10,6 εκατ. ευρώ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 3,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 2,4 εκατ. ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ. Στο α’ εξάμηνο ο δείκτης υποχρεώσεις/ίδια κεφάλαια αυξήθηκε στο 117,5%, έναντι 96,2% στο τέλος του 2018 και 84,2% στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Συνολικά, επισημαίνουν, οι αριθμοδείκτες ρευστότητας της MLS στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους λειτούργησαν ως “καμπανάκι” για αρκετούς αναλυτές.

Παράλληλα, ο μέσος χρόνος είσπραξης απαιτήσεων από πελάτες αυξήθηκε στις 148 ημέρες, από 80 ημέρες στο τέλος του 2018, ενώ ο μέσος χρόνος πληρωμής των υποχρεώσεων προς προμηθευτές αυξήθηκε σε 797 ημέρες, από 441 στο τέλος του 2018.

Οι απαιτήσεις από πελάτες στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ανέρχονταν στα 15,3 εκατ. ευρώ, από 8,7 εκατ. ευρώ. Η MLS ελέγχεται πλέον από την εταιρεία PKF Ευρωελεγκτική – Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές, η οποία αντικατέστησε πρόσφατα τη ΣΟΛ Α.Ε. που επί σειρά ετών πραγματοποιούσε τον έλεγχο της εταιρείας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − seven =