αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί η Φινλανδία τερματίζει το πείραμα του βασικού εισοδήματος

Γιατί η Φινλανδία τερματίζει το πείραμα του βασικού εισοδήματος

Το πρώτο κρατικό πείραμα χορήγησης ενός βασικού εισοδήματος στην Ευρώπη θα λήξει την επόμενη χρονιά, καθώς η Φινλανδία αποφάσισε να μην παρατείνει το πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι.

Από τον Ιανουάριο του 2017, ένα τυχαίο δείγμα 2.000 ανέργων ηλικίας 25 ως 58 λάμβανε μηνιαίο επίδομα 560 ευρώ, χωρίς την υποχρέωση να αναζητούν ή να αποδέχονται μια θέση εργασίας. Όσοι από αυτούς έβρισκαν δουλειά, συνέχιζαν να λαμβάνουν το ποσό.

Όπως μεταδίδει η Guardian, η κυβέρνηση απέρριψε αίτημα επιπλέον χρηματοδότησης της Kela, της υπηρεσίας κοινωνικής ασφάλισης της Φινλανδίας, για επέκταση του πιλοτικού προγράμματος σε μια ομάδα εργαζομένων, ενώ ανακοίνωσε πως οι πληρωμές σε όσους συμμετέχουν τώρα στο πρόγραμμα θα λήξουν τον Ιανουάριο.

Επιπλέον ψήφισε νόμο που θέτει ως προϋπόθεση ορισμένων επιδομάτων, την εκπαίδευση ή εργασία για τουλάχιστον 18 ώρες σε διάρκεια τριών μηνών.

«Η κυβέρνηση κάνει αλλαγές, απομακρύνοντας το σύστημα από το βασικό εισόδημα» δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, η Miska Simanainen της Kela. «Η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται στην πολιτική ατζέντα, αλλά οι πολιτικοί συζητούν και πολλά άλλα μοντέλα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα από το βασικό εισόδημα» πρόσθεσε η ίδια.

Το Φεβρουάριο ο ΟΟΣΑ υποστήριξε πως ένα σύστημα καθολικής κοινωνικής πίστωσης, όπως αυτό που δοκιμάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει καλύτερα αποτελέσματα από ότι το βασικό εισόδημα. Η καθολική πίστωση αντικαθιστά διάφορα επιδόματα με ένα ενιαίο μηνιαίο ποσό.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + fourteen =