αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί η πανδημία εκτόξευσε τις επενδύσεις σε logistics στην Ελλάδα

Γιατί η πανδημία εκτόξευσε τις επενδύσεις σε logistics στην Ελλάδα

Μία κατηγορία της αγοράς ακινήτων εν μέσω πανδημικής κρίσης προσέλκυσε τις περισσότερες, ενδεχομένως, από ποτέ επενδύσεις, με το “έξυπνο” χρήμα να αναζητά καλές αποδόσεις. Ο λόγος για τα κέντρα αποθήκευσης και διανομής, τους χώρους logistics για τους οποίους η ζήτηση ισχυροποιήθηκε λόγω της απότομης ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου που δεν αποδίδεται παρά στην πανδημική κρίση. Ως εκ τούτου, ολοένα και περισσότερες εταιρείες τοποθετούνται στη συγκεκριμένη κατηγορία της κτηματαγοράς, όπου κάθε νέος χώρος επιφάνειας 20.000 τ.μ. εκτιμάται ότι ενοικιάζεται άμεσα, λόγω της συσσωρευμένης ζήτησης που υφίσταται για τέτοιου είδους ακίνητα. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει περίπου 8% έναντι 11% πριν από λίγα χρόνια. Ποιοι είναι, όμως, οι παίκτες που τοποθετούνται στα logistics;

Οι επενδυτές

Εσχάτως, στη λίστα των εταιρειών που επενδύουν σε αποθηκευτικούς χώρους εντάχθηκε η ολλανδική TenBrinke, η οποία, μέσω της θυγατρικής της Tenberco κατασκευάζει κέντρο διανομής και αποθήκευσης στην Ελευσίνα, εμβαδού 45 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, με το project να έχει περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο τραπεζικού ομίλου. Πρόσφατα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του υπό ανέγερση συγκροτήματος τριών ισόγειων κτιρίων αποθηκών με γραφειακούς χώρους, που βρίσκεται στην περιοχή Λέκκα της Ελευσίνας. Αυτό σε συνέχεια της αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθούν μικρής κλίμακας τροποποιήσεις στο έργο. Το logistics center υλοποιείται σε οικόπεδο 145 στρεμμάτων που έχει προέλθει από τη συνένωση οκτώ αγροτεμαχίων τα οποία αποτελούν το ενεργητικό της Tenberco του οποίου η αξία διαμορφώνεται σε 8,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη του 2019.

Επίσης, ο όμιλος Jumbo υλοποιεί νέο logistics center, που θα περιλαμβάνει κτίριο άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η εγκατάσταση θα έχει συνολική δόμηση περίπου 16.000 τετραγωνικών μέτρων. Η ανάπτυξη θα βρίσκεται στο 85ο χιλιόμετρο παράπλευρης οδού της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, ενώ η Jumbo διαθέτει κεντρικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα (56ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας). Το συγκεκριμένο έργο είχε εξασφαλίσει, κατά το περασμένο καλοκαίρι, την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την κατασκευή κέντρου αποθήκευσης και διανομής δρομολογεί και η εταιρεία εμπορίας ηλεκτρολογικών υλικών-φωτιστικών “Καυκάς” στον Ασπρόπυργο. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τέλη της ίδιας χρονιάς-αρχές 2022. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν 13 χιλ. τ.μ. και μεταγενέστερα θα προστεθούν ακόμη 7 χιλ. τ.μ.

Επίσης, ο όμιλος Ορφεύς Βεϊνόγλου υλοποιεί επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την ανέγερση νέων αποθηκών εμβαδού 8.000 τ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, δρομολογεί την ανέγερση νέων αποθηκών επιφάνειας της τάξης των 15.000 τ.μ., αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα, διαθέτοντας εγκαταστάσεις επιφάνειας 15,8 χιλ. τ.μ. στα Οινόφυτα Βοιωτίας, 38 χιλ. τ.μ. και περίπου 19 χιλ. τ.μ. στην Ελευσίνα και 5 χιλ. τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου – Θεσσαλονίκης.

Με όλα αυτά τα έργα εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς η επιφάνεια των νέων χώρων logistics θα έχει διαμορφωθεί σε 200 χιλ. τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 1 =