αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί είναι καλύτερο να ξεκινήσεις μια startup με δικά σου χρήματα. Και να αφήσεις τους επενδυτές εκτός

Γιατί είναι καλύτερο να ξεκινήσεις μια startup με δικά σου χρήματα. Και να αφήσεις τους επενδυτές εκτός

Το startup μονοπάτι δεν είναι εύκολο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες startups τερματίζουν την λειτουργία τους μέσα στα 2 πρώτα χρόνια, αδυνατώντας να βρουν χρηματοδότηση ή/και να παράξουν κέρδη.

Παρά το ακμάζον παγκόσμιο οικοσύστημα startup, το οποίο σήμερα αξίζει πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, η ζωή μιας τέτοιας εταιρείας σπάνια είναι εύκολη. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί το Entrepreneur.com, μόνο το 8,7% των νεοφυών επιχειρήσεων στις χώρες της Βαλτικής, μια πολλά υποσχόμενη περιοχή στη σφαίρα των startups, προχωρούν από τους γύρους pre-seed/seed στη χρηματοδότηση series A. Στην παγκόσμια σκηνή, οι συνθήκες που επηρεάζουν το venture capital funding επιδεινώνονται επίσης. Ο πληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων και ο πόλεμος στην Ευρώπη έχουν ήδη σταματήσει τη ροή χρημάτων του 2021.

Τι μπορείς να κάνεις για να αναπτύξεις την startup σου μέσα σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας; Όλες οι νεοφυείς επιχειρήσεις περνούν από τουλάχιστον τρία κύρια στάδια: το πρώιμο στάδιο (pre-seed και seed), τη series A με σταδιακή ανάπτυξη και το τελευταίο στάδιο – επέκταση. Σχεδόν οι μισές νεοφυείς επιχειρήσεις αποτυγχάνουν στα δύο πρώτα χρόνια.

Σχεδόν κάθε startup βιώνει κάποια στιγμή οικονομική ανασφάλεια, ανεξάρτητα από το στάδιο ή την επιλεγμένη στρατηγική χρηματοδότησης. Κάποιοι καταλήγουν να ξεμένουν εντελώς από κεφάλαια. Επιπλέον, οι startups βαδίζουν… στο άγνωστο για πολύ καιρό. Οι περισσότερες από τις λύσεις που δημιουργούν στοχεύουν (ή, τουλάχιστον, θα πρέπει να στοχεύουν) σε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό κενό εμπειρίας και γνώσης που πρέπει να γεφυρωθεί. Τέλος, οι νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν με γρήγορους ρυθμούς, προσαρμόζοντας συνεχώς τις προσφορές των προϊόντων τους και τσεκάρωντας τον ανταγωνισμό. Στον έντονο παγκόσμιο αγώνα, είναι πιθανό να βγεις εκτός παιχνιδιού σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη.

Οι ιδρυτές startup σε πρώιμο στάδιο συχνά τείνουν να μένουν στην αρχική τους ιδέα συναισθηματικά, αποτυγχάνοντας να αφιερώσουν αρκετούς πόρους για εκτεταμένη έρευνα αγοράς και στρατηγική προώθησης στην αγορά. Ακόμα κι αν μια startup σε αρχικό στάδιο προσελκύει επενδύσεις, έχει περιορισμένο χρόνο για να δείξει αποτελέσματα. Εάν η εταιρεία αποτύχει να πειραματιστεί, να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί στην αγορά (ή δεν… «αποτύχει γρήγορα»), καταρρέει εύκολα.

Με τις πρώτες σημαντικές επενδύσεις, η startup χρειάζεται scale-up για να φτάσει στο επόμενο στάδιο ωρίμανσης. Η εταιρεία πρέπει να γίνει ελκυστική, επομένως το κύριο ερώτημα τώρα είναι πώς οα προσελκύσετε κορυφαία ταλέντα – μια πρόκληση Νο1 για τις αναδυόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις. Πρέπει επίσης να οικοδομήσει έναν λειτουργικό Οργανισμό, μεταβαίνοντας από τη νοοτροπία «όλοι κάνουν τα πάντα», σε τουλάχιστον ορισμένες συγκεκριμένες διαδικασίες και δομή, συμπεριλαμβανομένων πλήρως λειτουργικών ομάδων πωλήσεων και μάρκετινγκ.

Αυτό είναι συχνά το δεύτερο οριακό σημείο, ιδίως όταν η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω της χρηματοδότησης VC και η έλλειψη ισχυρής οργανωτικής δομής οδηγεί σε υπερβολικές προσλήψεις και απόδοση που δεν είναι η αναμενόμενη. Ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις χάνουν τον αγώνα με τον ανταγωνισμό και μένουν στάσιμες, αποτυγχάνοντας να υποστηρίξουν τη ζήτηση της αγοράς και να καινοτομήσουν γρήγορα.

Μετά τη μετάβαση στο τελευταίο στάδιο, οι πιθανότητες επιβίωσης μεταβάλλονται ευνοϊκά. Τώρα, η κύρια πρόκληση είναι ο καθορισμός επιχειρηματικών προτεραιοτήτων, οράματος και αποστολής.

Δυστυχώς, η γενναιόδωρη χρηματοδότηση VC μπορεί να μην λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Αντίθετα, μπορεί να γίνει παγίδα εάν λείπει η καθοδήγηση και η τεχνογνωσία για την ανάπτυξη της επιχείρησης, κάτι που ισχύει κάθε startup εκτός και αν έχει ξεκινήσει από έναν έμπειρο ιδρυτή.

Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια γκάμα προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής τους, είναι φυσικό να πιστεύουμε ότι τα χρήματα θα λύσουν πολλά προβλήματα και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια διαφορετική εικόνα.

Η εξάρτηση από εξωτερική χρηματοδότηση δεν διευκολύνει τη βόλτα με το… τρενάκι της startup. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μειώσει το κίνητρο να γίνεις κερδοφόρος. Οι τολμηρές επιχειρηματικές αποφάσεις στη συνέχεια γίνονται… τρομακτικές, καθώς οι επενδυτές τείνουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όπως εξηγεί το Entrepreneur.com, η εξάρτηση από εξωτερική χρηματοδότηση τείνει να δημιουργεί κακές πρακτικές δαπανών και χαμηλότερη αυτοπειθαρχία. Ως εκ τούτου, οι startups που χρηματοδοτούνται από VC συχνά αποτυγχάνουν να αξιολογήσουν τη συνάφεια του προϊόντος τους.

Ο απώτερος στόχος μιας startup θα πρέπει να είναι η μετάβαση από τη φάση του… γοητευτικού ενθουσιασμού, στο «βαρετό» στάδιο όπου η startup γίνεται μεσαίου επιπέδου και έχει αποτελεσματικές λειτουργίες.

Ένας από τους τρόπους για να διατηρηθεί η σταθερή ανάπτυξη σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και συρρίκνωσης των ευκαιριών χρηματοδότησης είναι αρκετά απλός – το boostrapping. Επιτρέπει στους ιδρυτές startup να είναι ανεξάρτητοι, να λαμβάνουν αποφάσεις και να επικεντρώνονται σε μακροπρόθεσμους στόχους.

Τα GitHub, Spanx, Zoho, Atlassian, Shutterstock, Mailchimp, Gymshark, Shopify, GoPro και Mojang (Minecraft) είναι μερικά μόνο επιτυχημένα παραδείγματα που ακολούθησαν τη στρατηγική «το έκανα με τον δικό μου τρόπο».

Αν και το bootstrapping είναι ακατάλληλο για βιομηχανίες όπως η μεταποίηση ή οι εισαγωγές, όπου απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια για να ξεκινήσετε, προσφέρει πολλά οφέλη για ψηφιακές νεοσύστατες επιχειρήσεις σε τομείς Fintech, SaaS και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Χωρίς επενδυτές που πρέπει να μείνουν ευχαριστημένοι, οι startups με bootstrap έχουν καλύτερο έλεγχο της κατεύθυνσης της εταιρείας και λιγότερη αβεβαιότητα. Δεδομένου ότι τα χρήματα προέρχονται κυρίως από τους πελάτες, η ποιότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας γίνεται ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Επομένως, κατά την εκκίνηση, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις εστιάζουν στην ανάπτυξη ενός ελάχιστου βιώσιμου προϊόντος και στην εύρεση του τέλειου ταιριάσματος για την αγορά. Με άλλα λόγια, το προϊόν/ υπηρεσία λύνει το πρόβλημα κάποιου.

Ωστόσο, ένας ιδρυτής startup θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει τα πιθανά μειονεκτήματα. Πρώτον, οι αυτοχρηματοδοτούμενες εταιρείες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο στάσιμων ταμειακών ροών και, σε ατυχείς περιπτώσεις, θα ξεμείνουν από χρήματα. Δεύτερον, η ανάπτυξη της επιχείρησης θα είναι πιο αργή – μια startup μπορεί να μην θέλει να τραβήξει υπερβολικό ενδιαφέρον πελατών όταν κάνει bootstrapping, καθώς μπορεί να μην μπορεί να συμβαδίσει με την έντονη, συνεχώς μεταβαλλόμενη ζήτηση λόγω του σχετικά χαμηλού μπάτζετ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Sophia Amoruso προς νέους επιχειρηματίες: Μην αναζητάτε χρήματα από επενδυτές. Θα το μετανιώσετε

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − one =