αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΓιατί δεν πρέπει να Googlάρουμε τα συμπτώματα μας όταν έχουμε ένα πρόβλημα υγείας

Γιατί δεν πρέπει να Googlάρουμε τα συμπτώματα μας όταν έχουμε ένα πρόβλημα υγείας

Ας το παραδεχτούμε, όλοι το έχουμε κάνει κάποια στιγμή: Μόλις αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα υγείας εμείς ή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, αυθόρμητα ξεκινάμε να… ψάχνουμε στο ίντερνετ για να βρούμε απαντήσεις και πιθανές λύσεις. Αυτή είναι μια κακή συνήθεια που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερους μπελάδες από ότι ίσως πιστεύεις.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 43% των συμμετεχόντων είχε κάνει λανθασμένη διάγνωση για τον εαυτό του μετά από αναζήτηση των συμπτωμάτων του στο διαδίκτυο, πιστεύοντας ότι έχει μια πιο σοβαρή ασθένεια από ό,τι είχε πραγματικά. Επίσης, το 74% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα που βρήκαν τους προκάλεσαν μεγαλύτερη ανησυχία για την υγεία τους.

Ακόμη, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine το 2016, συνέκρινε τους γιατρούς με τους αλγορίθμους των υπολογιστών ως προς τη διαγνωστική ακρίβεια. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι όσον αφορά την ακριβή διάγνωση, οι γιατροί ήταν πολύ πιο αποτελεσματικοί από τους «ελεγκτές συμπτωμάτων» (εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να εισάγουν τα συμπτώματα, καθώς και άλλες ιατρικές και δημογραφικές πληροφορίες, για να λάβουν έναν κατάλογο πιθανών ιατρικών καταστάσεων).

Μέσα από την οθόνη έρχεται… περισσότερη σύγχυση και πανικός. Το Googlάρισμα μπορεί να μας οδηγήσει στο να πάρουμε τα συμπτώματά μας υπερβολικά στα σοβαρά και να θελήσουμε να πάρουμε λανθασμένη ή αχρείαστη αγωγή. ‘Η να τα υποτιμήσουμε και να επιδεινώσουμε την κατάστασή μας, στην περίπτωση που έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα υγείας.

Επίσης υπάρχει η πιθανότητα να αναπτύξουμε τη λεγόμενη «health anxiety», δηλαδή ανησυχία για την υγεία. Πρόκειται για την κατάσταση στην οποία κάποιος είναι υπερβολικά ανήσυχος ότι είναι άρρωστος. Και πάλι οι έρευνες το επιβεβαιώνουν. Ενώ οι πληροφορίες στο διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τις άσκοπες επισκέψεις στον γιατρό για ήσσονος σημασίας (ή ανύπαρκτες) καταστάσεις, ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν πραγματικό άγχος και φόβο για τις ιατρικές πληροφορίες που βρίσκουν στο διαδίκτυο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × three =