αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Γιατί απέρριψα την πρόταση 1 εκατ. δολαρίων από επενδυτές»: Ένας startupper μιλά για την τολμηρή επιλογή του

«Γιατί απέρριψα την πρόταση 1 εκατ. δολαρίων από επενδυτές»: Ένας startupper μιλά για την τολμηρή επιλογή του

Είναι ένα από τα βασικά πράγματα που στριφογυρίζουν στο μυαλό των startuppers, από την ημέρα που ιδρύουν μια επιχείρηση: Το πως θα λάβουν χρηματοδότηση και από ποιον. Υπάρχει όμως και ο άλλος, ο ποιο τολμηρός δρόμος. Αυτός που ακολούθησε ο ιδρυτής της TerraCycle, Tom Szaky. Πρόκειται για μια επιχείρηση που μετατρέπει τα σκουπίδια σε ειδικό λίπασμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Tom Szaky ίδρυσε την startup του ενώ ήταν πρωτοετής φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Princeton. Το project έγινε γρήγορα γνωστό, μέσα από κάποιους διαγωνισμούς στους οποίους «πλασαρίστηκε» σε καλές θέσεις, αλλά και μέσα από συνεντεύξεις στα media.

«Είχαμε 500 δολάρια στην τράπεζα όταν υποβάλαμε αίτηση στο μεγαλύτερο διαγωνισμό όλων αυτών. Το μεγάλο βραβείο ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια», λέει ο Tom Szaky.

Εκεί όμως έγινε κάτι που πολλοί ίσως δεν περίμεναν. Όπως εξηγεί ο ίδιος στο Entrepreneur.com, κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον εν λόγω διαγωνισμό που έγινε στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, η επένδυση του 1 εκατ. δολαρίων θα γινόταν από συγκεκριμένους επενδυτές, που είχαν συγκεκριμένα σχέδια για την εταιρία του. «Υπήρχε έλλειψη ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις περιβαλλοντικές πτυχές της μετατροπής των σκουπιδιών», τονίζει ο Szaky. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ο νεαρός startupper θα παρέμενε στην εταιρία, όμως όλη η ομάδα θα έπρεπε να αντικατασταθεί από άτομα που θα έφερναν οι επενδυτές.

«Μου είπαν ότι θα γίνω πλούσιος» τονίζει ο startupper.

Παρόλα αυτά, είπε το μεγάλο «όχι». Αρνήθηκε την επένδυση 1 εκατ. δολαρίων και αποφάσισε να πορευτεί με την ομάδα που είχε φτάσει την εταιρία μέχρι σε εκείνο το σημείο. «Θα προσπαθούσαμε να κερδίσουμε χρήματα με τον παλιομοδίτικο τρόπο: με την πώληση ενός προϊόντος και την πληρωμή γι ‘αυτό», εξηγεί. Και τα κατάφεραν. Η επιλογή να πάνε στον «δύσκολο δρόμο» τους έκανε να προσπαθήσουν ακόμα πιο πολύ και να γίνουν πιο δημιουργικοί. Τελικά, έκαναν πωλήσεις, αυτές έφεραν έσοδα και η εταιρία αναπτύχθηκε. Αυτή τη στιγμή είναι μάλιστα κερδοφόρα.

«Καθώς ξεκινάτε, μια επένδυση venture capital μπορεί να φανεί σαν ένα όνειρο, αλλά εξετάστε αν αξίζει να διατηρήσετε τον έλεγχο της επιχείρησής σας και να την αναπτύξετε με άλλα μέσα», τονίζει ο Szaky μετά από όλη αυτή την εμπειρία του. Ο ίδιος το έκανε. Η TerraCycle έμεινε πιστή στην αρχική αποστολή της, αγαπήθηκε από τους πελάτες και τελικά έφτασε στην επιτυχία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × two =