αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί ήρθε το «μπλόκο» στην Uber στο Λονδίνο

Γιατί ήρθε το «μπλόκο» στην Uber στο Λονδίνο

Το Λονδίνο απαγόρευσε για πρώτη φορά την δραστηριοποίηση της Uber στην πόλη όταν η εταιρεία βρισκόταν υπό την ηγεσία του “πειρατικής” κουλτούρας ιδρυτικού CEO της, Travis Kalanick και τώρα για δεύτερη φορά υπό τον διάδοχό του, Dara Khosrowshahi, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της προκειμένου να παίξει τον ρόλο του “ενήλικου στην αίθουσα”. Αν και η απαγόρευση δεν αναμένεται να είναι δημοφιλής μεταξύ των Λονδρέζων και πολλοί θα την χαρακτηρίσουν δυσανάλογα αυστηρή, δείχνει ότι η Uber έχει πιο θεμελιώδη προβλήματα από την ιδιοσυγκρασία των ηγετικών της στελεχών.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Transport for London (TfL), αρχή αρμόδια για τις μεταφορές στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, αρνήθηκε να εκδώσει άδεια στην υπηρεσία μεταφορών προσώπων της Uber για το Λονδίνο, μία από τις πέντε πόλεις στις οποίες, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της IPO της εταιρείας, η τελευταία πραγματοποιεί το 24% του τζίρου της. Τότε η αρχή μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας επικαλείτο ως αιτίες την έλλειψη κατάλληλων προληπτικών ελέγχων για τους οδηγούς, την απροθυμία της εταιρείας να αναφέρει τα αδικήματα που φέρονται να διαπράττουν οδηγοί της και τη χρήση λογισμικού που απέρριπτε διαδρομές για άτομα τα οποία χαρακτηρίζονταν κυβερνητικοί υπάλληλοι ή αξιωματούχοι των σωμάτων επιβολής του νόμου.

Η Uber προσέφυγε στα δικαστήρια, ωστόσο ταυτόχρονα ο Khosrowshahi, ο οποίος είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος λιγότερο από έναν μήνα νωρίτερα, έκανε έκκληση προς τις τοπικές αρχές του Λονδίνου μέσω ενός tweet:

“Αγαπητό Λονδίνο: απέχουμε πολύ από το να είμαστε τέλειοι, αλλά έχουμε 40.000 αδειούχους οδηγούς και 3,5 εκατ. Λονδρέζους οι οποίοι εξαρτώνται από εμάς. Σας παρακαλούμε, εργαστείτε μαζί μας για να διορθώσουμε τα πράγματα”.

Τόσο η έφεση σε νομικό επίπεδο όσο και η δεδηλωμένη επιθυμία συνεργασίας με τις ρυθμιστικές αρχές αντί της διαμάχης μαζί τους στην οποία επιδιδόταν ο Kalanick, είχαν ευεργετικά αποτελέσματα. Δικαστήριο του Λονδίνου χορήγησε στην Uber άδεια διάρκειας 15 μηνών και, όταν το χρονικό της όριο παρήλθε, η TfL την παρέτεινε για ακόμη δύο μήνες, καθώς ανέμενε από την εταιρεία πρόσθετα έγγραφα. Το δελτίο Τύπου της TfL, χθες Δευτέρα, επαίνεσε την εταιρεία για την αλληλεπίδραση της με τη μεταφορική αρχή “με τρόπο διαφανή και παραγωγικό”.

Ωστόσο, η TfL δήλωσε ότι πρόσφατη τεχνολογική αλλαγή στο σύστημα της Uber έχει επιτρέψει σε μη εγγεγραμμένους οδηγούς να φορτώνουν τις φωτογραφίες τους στην εφαρμογή Uber και να παραλαμβάνουν επιβάτες υποδυόμενοι τους εγκεκριμένους οδηγούς, με αποτέλεσμα να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 14.000 ανασφάλιστες διαδρομές – μερικές από αυτές με οδηγούς οι οποίοι δεν είχαν καν δίπλωμα οδήγησης. Η TfL ανέφερε ακόμη ότι οδηγοί Uber των οποίων η άδεια έχει ανασταλεί ή και αφαιρεθεί ήταν επίσης σε θέση να χρησιμοποιήσουν το σύστημα και να παίρνουν επιβάτες.

Παρόμοια προβλήματα έχουν αναφερθεί και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Νωρίτερα εντός του 2019, μη εγγεγραμμένος οδηγός που λάμβανε αιτήματα πελατών ως οδηγός Uber φέρεται να βίασε μια γυναίκα στην Ινδία. Μια άλλη αντίστοιχη περίπτωση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στην Αυστραλία: προκειμένου να αποφύγει το σύστημα ταυτοποίησης της Uber, το οποίο περιλαμβάνει τη λήψη μιας selfie, ένας απατεώνας κράτησε απλώς τη φωτογραφία ενός εγγεγραμμένου οδηγού μπροστά στην κάμερά του.

Πλέον το ζήτημα δεν έχει να κάνει με τη συνεργασία της εταιρείας με τις ρυθμιστικές αρχές και τον εχθρικό ή φιλικό τρόπο που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες τα στελέχη της Uber – τα οποία παλιότερα τις κατηγορούσαν ότι εργάζονται για τα παραδοσιακά λόμπι των ταξί. Η Uber του Khosrowshahi δεν λειτουργεί έτσι. Έχει καταβάλει προσπάθεια να συνεργαστεί με τις αρχές του Λονδίνου, προσθέτοντας ένα τέλος καθαρού αέρα στους ναύλους της, ενώ έχει δεσμευθεί να ωθήσει τους οδηγούς της να στραφούν σε ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2025. Δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεργάζεται με την TfL ακόμη και τώρα που ασκεί έφεση στην άρνηση της τελευταίας να της ανανεώσει την άδεια. Η λειτουργία της Uber, εξάλλου, θα συνεχιστεί κατά τη διαδικασία εκδίκασης της προσφυγής της κατά της απόφασης των αρχών.

Τα “παράπονα” της TfL αυτή τη φορά αφορούν λειτουργικές αποτυχίες και δομικά σφάλματα της Uber. Η εταιρεία, η οποία κατέγραψε ζημίες 5,4 δισ. δολ. κατά τα τρία χρόνια έως το 2018 και άλλα 2,3 δισ. δολάρια τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος οικονομικού έτους, εξακολουθεί να επικεντρώνεται περισσότερο στην άντληση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς παρά στην ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος της ή στην ασφάλεια των πελατών της.

Ταυτόχρονα, οι δαπάνες της Uber έχουν σταματήσει να πέφτουν ως ποσοστό επί των εσόδων – κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει εάν η φρενήρης παγκόσμια επέκτασή της πρόκειται ποτέ να αποφέρει κέρδη που θα αντισταθμίζουν τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί. Ο Khosrowshahi έχει υποσχεθεί λειτουργική κερδοφορία μέχρι το 2021, ωστόσο η πορεία προς αυτό τον στόχο κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη μοιάζει.

Ακόμη και αν η έφεση της εταιρείας στο Λονδίνο σταθεί επιτυχής, η Uber αντιμετωπίζει άλλη μια νομική πρόκληση στη Βρετανία: οι οδηγοί της έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας εργασιακό στάτους υπαλλήλου πλήρους απασχόλησης και όχι εργαζόμενου με σύμβαση έργου – και μέχρι στιγμής κερδίζουν. Η τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το καθεστώς τους αναμένεται στις αρχές του 2020. Εάν η Δικαιοσύνη αποφανθεί οριστικά υπέρ των οδηγών, η Uber θα πρέπει να προσθέσει φόρο προστιθέμενης αξίας στους ναύλους της, να αρχίσει να καταβάλλει ασφάλιση ανεργίας και να χρηματοδοτεί παροχές για τους οδηγούς της, χάνοντας έτσι το πλεονέκτημα μειωμένου κόστους έναντι των παραδοσιακών ταξί.

Ο Khosrowshahi δεν κληρονόμησε απλώς μια ανέντιμη εταιρική κουλτούρα από τον Kalanick. Πήρε “πακέτο” μαζί με την ηγεσία της Uber ένα επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στη λειτουργία με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς, χωρίς καμία σοβαρή εξέταση των ρυθμιστικών κινδύνων και των τεχνολογικών προκλήσεων. Αυτό που συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια ειδική τοπική πρόκληση για την εταιρεία. Είναι επίσης μια δοκιμασία για το εάν η Uber μπορεί να λειτουργήσει με ταχύτητα πραγματικού κόσμου σε χώρες όπου οι ρυθμιστικές αρχές και οι εργαζόμενοι είναι δυσκολότερο να κατευναστούν σε σχέση με τα όσα ισχύουν στις ΗΠΑ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 20 =