αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒρούτσης: Επιλογή για μείωση μισθών 50%, με παράλληλη μείωση ημερών εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Βρούτσης: Επιλογή για μείωση μισθών 50%, με παράλληλη μείωση ημερών εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανοίγει το πεδίο για εκ περιτροπής εργασία, στην εποχή του κορονοιού. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζει επακριβώς τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση και ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 9 όπου αναγράφεται το εξής:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους έξι μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμιση με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Με αυτό τον τρόπο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ. Άρα για έναν εργαζόμενος που μέχρι τώρα δούλευε full-time, θα υπάρχει η επιλογή να αλλάξει σε εκ περιτροπής εργασία, με τα νέα δεδομένα.

Το μέτρο αφορά στις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Βρούτσης μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ειδικότερα ότι: «Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν με βάση τις ΚΑΔ δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας τους με απαγόρευση απόλυσης και να πάρουν τα 800 ευρώ, ενώ οι άλλοι τους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους, 50% στη βάση του μήνα, με τις μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς τι θα γίνει μετά το μήνα για τον οποίο προβλέπεται προστασία των εργαζομένων από την απόλυση, απάντησε: «Πάμε σιγά, σιγά. Δε νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας που λέτε. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει απαγόρευση κάθε απόλυσης στις επιχειρήσεις που αναστείλαμε με διοικητική πράξη».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × five =