αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΒρετανική έρευνα: Εφικτή η εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών στις περισσότερες επιχειρήσεις

Βρετανική έρευνα: Εφικτή η εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών στις περισσότερες επιχειρήσεις

Η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών είναι εφικτή και οικονομικά διαχειρίσιμη για τις περισσότερες επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 υπαλλήλους. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έρευνα της εταιρείας Autonomy μεταξύ 50.000 εταιρειών της Βρετανίας. Η εν λόγω εταιρεία διεξάγει εκστρατεία υπέρ της μείωσης της εργάσιμης εβδομάδας. Από τα πορίσματα των ερευνών της προκύπτει πως οι περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια τέτοια αλλαγή αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους και τις τιμές.

Συνιστά για τον λόγο αυτόν στις κυβερνήσεις να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να υιοθετήσουν την εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών, αρχίζοντας από τον δημόσιο τομέα. Επιμένει μάλιστα πως η μείωση των ημερών εργασίας είναι εφικτή και διαχειρίσιμη για τις περισσότερες εταιρείες ακόμη και στο «χειρότερο δυνατό σενάριο» μετά την πανδημία. Παρουσιάζοντας τα πορίσματα των σχετικών ερευνών ο διευθυντής της Autonomy, Γουίλ Στροντζ, τόνισε πως «για τη μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών, η μείωση των ωρών εργασίας είναι απολύτως ρεαλιστικός στόχος για το εγγύς μέλλον».

Προτείνει μάλιστα στις εταιρείες μια δοκιμή επί του θέματος για να διαπιστώσουν τις αντοχές τους, καθώς εκτιμά ότι θα διαλύσει όλους τους μύθους περί το πόσο μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις το κόστος μιας τέτοιας μείωσης. Τονίζει, πάντως, πως «οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής πρέπει να σχεδιάζεται πολύ προσεκτικά και να αναπτύσσονται διαφορετικές στρατηγικές για διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας. Εκείνο που υπογραμμίζει, όμως, και είναι το πλέον εντυπωσιακό από όλα τα πορίσματα της έρευνας είναι η διαπίστωση πως αν υιοθετηθεί μια τέτοια αλλαγή από τη μια μέρα στην άλλη, και πάλι οι περισσότερες εταιρείες θα παραμείνουν κερδοφόρες. Τονίζει, έτσι, πως «η εβδομάδα τεσσάρων ημερών εργασίας κερδίζει έδαφος σε όλον τον κόσμο για αυτό και  καλούμε τις κυβερνήσεις να διερευνήσουν τις κάλλιστες δυνατές προοπτικές εφαρμογής της ιδέας. 

Η Autonomy δίνει στη δημοσιότητα τα πορίσματα των σχετικών ερευνών σε μια στιγμή κατά την οποία πολλές εταιρείες εξακολουθούν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους εν μέσω της χειρότερης ύφεσης που έχει γνωρίσει η Βρετανία τα τελευταία τουλάχιστον 300 χρόνια. Η εν λόγω οργάνωση παραδέχεται, ωστόσο, πως για ορισμένες εταιρείες ιδιαίτερα σε τομείς με υψηλό εργατικό κόστος και μικρά περιθώρια κέρδους μπορεί να προκύψουν προβλήματα ρευστότητας αν οι αλλαγές εφαρμοστούν εσπευσμένα.

Σημειωτέον ότι ανάμεσα στους υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας συγκαταλέγεται ο άλλοτε σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Πίτερ Ντάουντ, που τόνισε στην εφημερίδα The Guardian ότι «αν η κυβέρνηση θέλει να επιδείξει σοβαρότητα στο θέμα, πρέπει να εξετάσει την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών, καθώς αντιπροσωπεύει μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για μια πιο ισότιμη κατανομή της εργασίας σε όλο το φάσμα της οικονομίας».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 2 =