αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Βουτιά» άνω του 70% στον εορταστικό τζίρο

«Βουτιά» άνω του 70% στον εορταστικό τζίρο

Σημαντικές απώλειες οι οποίες θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε το ηλεκτρονικό εμπόριο και δευτερευόντως η υπηρεσία click away καταγράφει το εγχώριο λιανεμπόριο την εορταστική περίοδο. Παρόντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο φετινός εορταστικός τζίρος θα είναι κάτω τουλάχιστον 70% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό ο οποίος είχε αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ. Με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη να δηλώνει πριν από λίγες ημέρες πως με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις ο φετινός τζίρος των εορτών θα διαμορφωθεί στο 30% του περυσινού και να αναφέρει για το click away πως αποκαταστάθηκε εν μέρει ένα δίαυλος επικοινωνίας των πελατών με τα καταστήματα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναπληρωθεί τελείως ο χαμένος τζίρος.  

Πάντως το ηλεκτρονικό κανάλι καθιερώνεται ως διέξοδο αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Κραταιόν Συμβουλευτική υπό την αιγίδα του Greca (Greek Ecommerce Association) οι μισοί καταναλωτές παραδέχονται ότι η πανδημία άλλαξε σημαντικά την αγοραστική του συμπεριφορά. Σε σχέση με την προ COVID-19 εποχή, το 78% των καταναλωτών δήλωσαν ότι κάνουν πιο συχνά έρευνα πριν προβούν σε αγορές, 77% αγοράζουν περισσότερο online, 76% αγοράζουν πιο οικονομικά προϊόντα, 66% είναι πιο προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουν τα χρήματα τους ενώ 53% ψωνίζουν περισσότερο με γνώμονα την υγεία τους, αποφεύγοντας το φυσικό δίκτυο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 16% των καταναλωτών ψώνισαν για πρώτη φορά μέσω διαδικτύου όταν ξεκίνησε η πανδημία ενώ παρατηρείται αύξηση της συχνότητας των αγορών μέσω διαδικτύου κατά μέσο όρο 6,4% σε όλους τους κλάδους με το 60% των καταναλωτών να δηλώνει διατεθειμένο να συνεχίσει να αγοράζει online όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Η έρευνα κατέδειξε πάντως πως παρά την τεράστια συγκριτικά αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, 8 στους 10 καταναλωτές “απομακρύνονται” από το καλάθι χωρίς να προβούν σε αγορά. 

Η στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, λύγισε τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Απά σήμερα έως και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, η ΕΛΤΑ Courier προχωρά σε διακοπή παραλαβών, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταδιακή εξομάλυνση της λειτουργίας του δικτύου της. Το γεγονός πάντως ότι η ΕΛΤΑ Courier αναγκάζεται να κάτσει κοντά δύο εβδομάδες στον “πάγκο” εκτιμάται ότι θα πιέσει τις υπόλοιπες εταιρείες ταχυμεταφορών κάποιες εκ των οποίων πριν από λίγο διάστημα είχαν αναγκαστεί να “πετάξουν λευκή πετσέτα”. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =