αρχικηVIRALΒλέπεις συχνά εφιάλτες; Μια ψυχολόγος εξηγεί ότι αυτό μπορεί να σε βοηθήσει σε μια δύσκολη ημέρα

Βλέπεις συχνά εφιάλτες; Μια ψυχολόγος εξηγεί ότι αυτό μπορεί να σε βοηθήσει σε μια δύσκολη ημέρα

Οι άνθρωποι που ζουν με συχνά επεισόδια στρες, είναι πολύ πιθανό να έχουν εφιάλτες σε καθημερινή βάση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BBC, αναφέρει πως παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας βλέπουν εφιάλτες στον ύπνο τους σε μια συχνότητα 4 βραδιών ανά εβδομάδα. Τα παιδιά είναι αρκετά πιο ευάλωτα στους εφιάλτες, γιατί ο εγκέφαλος τους βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Αν και κατά καιρούς οι εφιάλτες έχουν συνδεθεί με ψυχικές ασθένειες, στην πραγματικότητα κάθε “αρκετά έντονο όνειρο” μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα που μας άφησε η προηγούμενη μέρα, δηλώνει η Τζόαν Ντέιβις, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ταλσα. Η κατανόηση του τι είναι αυτό που ορίζει ένα έντονο όνειρο ως εφιάλτη, συντελεί αποφασιστικά στη θεραπεία ανθρώπων που έχουν βιώσει ψυχικά τραύματα.

Πώς τα όνειρα μας προστατεύουν

Σύμφωνα με την Ντέιβις, ενώ κοιμόμαστε, οργανώνουμε και κατατάσσουμε τις αναμνήσεις της περασμένης μέρας, με το μυαλό να προσπαθεί να “ξεσκαρτάρει” ό,τι δεν είναι απαραίτητο και να σε προετοιμάσει για την επόμενη μέρα. Όμως κατά τη διάρκεια της φάσης REM (Rapid Eye Movement) του ύπνου – δηλαδή λίγο πριν το σώμα μας αφεθεί πλήρως στον ύπνο, τότε αποθηκεύουμε τις αναμνήσεις συναισθημάτων που έχουμε βιώσει. Αυτές γίνονται το “υλικό” για τα όνειρά μας.

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο το νόημα του ορισμού “κοιμάσαι για να ξεχάσεις – κοιμάσαι για να θυμάσαι την επόμενη μέρα”, αυτή είναι η καλύτερη ερμηνεία όσων συμβαίνουν στον REM ύπνο. Το σώμα σου αποθηκεύει αναμνήσεις συναισθημάτων και ύστερα τις εκφράζει μέσα από έντονα, ζωηρά όνειρα. Την επόμενη μέρα, η κακή ανάμνηση έχει γίνει “όπλο”, ξέρεις πώς να τη διαχειριστείς. Για παράδειγμα, αν το αφεντικό σου φωνάξει στο γραφείο και αργότερα δεις κάτι σχετικό στον ύπνο σου, την επόμενη φορά που θα υψώσει την φωνή του, θα ξέρεις πως να διαχεριστείς την κατάσταση. Θα το έχεις κάνει ακόμα και στον ύπνο σου (κυριολεκτικά).

Πηγή: news247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + sixteen =