αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒελτιώθηκαν τα δεδομένα στην αγορά εργασία τον Ιούνιο- Ο τουρισμός έπαιξε κομβικό ρόλο

Βελτιώθηκαν τα δεδομένα στην αγορά εργασία τον Ιούνιο- Ο τουρισμός έπαιξε κομβικό ρόλο

Η άνοδος του τουρισμού συνέβαλε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που υπερκέρασαν τον Ιούνιο τις απολύσεις ή τις αποχωρήσεις εργαζομένων. Ετσι το ισοζύγιο στην αγορά εργασίας τον Ιούνιο υπήρξε θετικό κατά 40.499 θέσεις, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οπότε το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 255.903 θέσεις εργασίας.

Τα θετικά μηνύματα για την απασχόληση που ερμηνεύουν και τη μείωση της ανεργίας τους τελευταίους μήνες προκύπτουν από τα στοιχεία της «Εργάνης», που δείχνουν όμως την επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας έναντι της πλήρους απασχόλησης. Η τάση μάλιστα αυτή ενισχύθηκε τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο κορυφώνεται η προετοιμασία των επιχειρήσεων για την τουριστική σεζόν και είχε σαν αποτέλεσμα οι νέες θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης που δημιουργήθηκαν να υπερτερούν σε σχέση με αυτές της πλήρους απασχόλησης. Αντίστοιχα και το πρώτο εξάμηνο του έτους πάνω από τις μισές νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί είναι ευέλικτης μορφής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης» για την εξέλιξη της καθαρής ροής απασχόλησης το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι νέες προσλήψεις σε θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης ανήλθαν τον Ιούνιο στις 155.186 (ποσοστό 56,77%) και της πλήρους απασχόλησης στις 118.189 (ποσοστό 43,23%). Παρόμοια είναι η εικόνα για όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά το οποίο οι νέες προσλήψεις σε θέσεις ελαστικών μορφών απασχόλησης ανήλθαν σε 619.616 (ποσοστό 51,73%) και οι θέσεις πλήρους απασχόλησης σε 578.077 (ποσοστό 48,27%).

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιούνιος είναι ο πέμπτος κατά σειρά μήνας που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, μια επίδοση που είναι μάλιστα η υψηλότερη από το 2001 μέχρι σήμερα και αναμένεται να αποτυπωθεί και στα στοιχεία για την ανεργία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης τον Ιούνιο του 2017, οι προσλήψεις ανήλθαν σε 273.375, ενώ οι αποχωρήσεις σε 232.776, από τις οποίες οι 94.918 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 137.858 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τη σύγκριση των στοιχείων του Ιουνίου 2017 και του Ιουνίου 2016, προκύπτει ότι η αύξηση που καταγράφεται στο ήδη θετικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο περιόδων ανήλθε στις 6.991, καθώς το θετικό ισοζύγιο των 33.608 θέσεων εργασίας που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2016 βελτιώθηκε σε 40.599 θέσεων εργασίας τον Ιούνιο του 2017.

Η συμβολή του τουριστικού κλάδου στη βελτίωση του ισοζυγίου μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων που καταγράφεται τον Ιούνιο, αλλά και όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία για τους τομείς που δημιουργούν την απασχόληση το επίμαχο διάστημα, με τα επαγγέλματα σε πρώτη ζήτηση να είναι οι σερβιτόροι, οι τραπεζοκόμοι, οι μπάρμαν, οι μάγειροι, οι ψήστες ξενοδοχείων και εστιατορίων, οι πωλητές, οι λαντζέρηδες, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης, οι υπάλληλοι γραφείου και οι καθαριστές. Οι περιφέρειες στις οποίες καταγράφεται το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων είναι η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη και η Πελοπόννησος, σε αντίθεση με την Αττική, η οποία παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο, με περισσότερες αποχωρήσεις και απολύσεις σε σχέση με νέες προσλήψεις. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 1.197.696 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 941.793, εκ των οποίων οι 491.785 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 450.008 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Ετσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 255.903 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − eight =