αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Βγαίνουμε από το σπίτι»: Τέλος τα SMS στο 13033- Ποια καταστήματα ανοίγουν στις 4 Μαΐου

«Βγαίνουμε από το σπίτι»: Τέλος τα SMS στο 13033- Ποια καταστήματα ανοίγουν στις 4 Μαΐου

Το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα επιστρέψουμε, σταδιακά, σε κάποια κανονικότητα, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το νέο μας σύνθημα είναι μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε από το σπίτι, αλλά μένουμε πάντα υπεύθυνοι» σημείωσε ο ίδιος.

Από τις 4/5 καταργούνται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός νομού και κατά συνέπεια οι σχετικές βεβαιώσεις και τα μηνύματα στο 13033. Στις 4 Μαΐου ανοίγουν βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. 

Η επανεκκίνηση για το λιανεμπόριο θα γίνει στις 11/05 εκτός από τα εμπορικά κέντρα. Τα τελευταία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. 

Την 1η Ιουνίου ξεκινά η δραστηριότητα και στον τομέα της εστίασης. Πάντα με τα προβλεπόμενα μέτρα. Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις θα απελευθερωθεί η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. 

«Κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μεγάλες συναθροίσεις όπως φεστιβάλ, συναυλίες μέσα στο καλοκαίρι» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό.

Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εφόσον πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, τότε μόνο θα περάσουμε στην τρίτη φάση. Και τότε θα πρέπει να τηρήσουμε ισορροπίες υγείας και οικονομίας και αυστηρούς κανόνες. Η τρίτη φάση θα διαρκέσει έως ότου βρεθεί εμβόλιο και θεραπεία. 

«Σύμμαχός μας είναι ο καλός καιρός και οι ευαισθητοποιημένοι ενημερωμένοι πολίτες, που γνωρίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν, τόνισε ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε: «Προτεραιότητα είναι η ζωή και η υγεία των Ελλήνων».

Ολόκληρο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =