αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒγαίνει ξανά σε διαγωνισμό το ακίνητο του ξενοδοχείου «Ambassadeur» στην Αθήνα

Βγαίνει ξανά σε διαγωνισμό το ακίνητο του ξενοδοχείου «Ambassadeur» στην Αθήνα

Σε ακόμη προσπάθεια για την αξιοποίηση του ακινήτου που στέγαζε παλαιότερα το ξενοδοχείο «Ambassadeur» επιδίδεται ο e-ΕΦΚΑ, ο οποίος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θετικό για την ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας momentum.

Προ ημερών, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε τη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του κτιρίου επί της οδού Σωκράτους 65 – 67, με στόχο την εκμετάλλευσή του ως ξενοδοχείο με προδιαγραφές τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων. Στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου εκτιμάται ότι θα συμβάλει η σταδιακή αλλαγή της εικόνας της περιοχής πέριξ της Ομόνοιας, με την τοποθέτηση ισχυρών παικτών του τουρισμού, οι οποίοι ποντάρουν στην αναγέννηση του κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας και επενδύουν στην ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τους όρους που θα αποτελέσουν τη βάση του διαγωνισμού, η διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου, συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ., θα είναι 30 έτη, με δυνατότητα παράτασης 10 ακόμη ετών. Το μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται στα 30.000 ευρώ και θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο, από το τρίτο έτος της μίσθωσης, σύμφωνα με τον ετήσιο Δ.Τ.Κ., προσαυξημένο κατά 10%, ενώ το ελάχιστο ποσό της επένδυσης επί του ακινήτου, για μελέτες, άδειες, εργασίες κ.λπ., ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με την υποβολή κλειστών προσφορών, με τον επενδυτή να απαλλάσσεται, με βάση τους σχετικούς όρους, από την καταβολή μισθώματος κατά τα δύο πρώτα χρόνια της μίσθωσης για την εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης και προσαρμογής του ακινήτου στις ανάγκες λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας τουλάχιστον 4 αστέρων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει στο τραπέζι η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.), ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, είχε επιχειρήσει κατά το παρελθόν να αξιοποιήσει το εν λόγω «ασφαλιστικό» ακίνητο, προκηρύσσοντας δύο φορές αντίστοιχο διαγωνισμό, ωστόσο, και οι δύο προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Όπως ανέφεραν τότε πηγές της αγοράς, οι δύο βασικές παράμετροι εξαιτίας των οποίων δεν τελεσφόρησαν οι διαγωνισμοί ήταν αφενός το απαιτούμενο ύψος της επένδυσης και αφετέρου η τοποθεσία του ακινήτου σε μία από τις πιο «δύσκολες» και υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, πλησίον της Ομόνοιας.

Αργότερα, το 2020, ο τότε υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε τη μετεγκατάσταση του υπουργείου Τουρισμού και τη συστέγασή του με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΕΟΤ στο εν λόγω ακίνητο, με στόχο να εξασφαλιστεί εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι το οποίο τελικά επίσης δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι είχε υπογραφεί και η σχετική σύμβαση.

Για δεκαετίες το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο παραμένει σήμερα εγκαταλελειμμένο για περισσότερα από 20 χρόνια, αποτελούσε ένα από τα σημεία αναφοράς στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, λειτουργώντας αρχικά, από το 1961 έως το 1980, ως το ξενοδοχείο «Ambassadeur», δυναμικότητας 200 δωματίων, και στη συνέχεια, από το 1981 έως το 2000, ως το Εφετείο Αθηνών.

Εκτοτε, το κτίριο παραμένει κενό και αναξιοποίητο, με τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς να εκτιμούν, ωστόσο, πως η αποκατάστασή του θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − three =