αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΒίντεο: Αυτό συμβαίνει όταν μια μαύρη τρύπα τρώει ένα άστρο

Βίντεο: Αυτό συμβαίνει όταν μια μαύρη τρύπα τρώει ένα άστρο

Λίγο ακόμη φως στους μηχανισμούς των πιο μυστηριωδών κοσμικών σωμάτων, των μαύρων τρυπών, ρίχνει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που κατάφερε να καταγράψει μια αλληλουχία εικόνων από τη διαδικασία παγίδευσης, διάλυσης και εξαφάνισης από το Σύμπαν ενός άστρου από μια μαύρη τρύπα. Ως γνωστόν οι πανίσχυρες βαρυτικές δυνάμεις των μαύρων τρυπών συλλαμβάνουν οποιοδήποτε διαστημικό σώμα (άστρο, πλανήτης) ή κοσμική δομή (σκόνη, αέρια) βρεθεί στο πανίσχυρο διαστημικό τους βεληνεκές και αφού το διαλύσουν στα εξ ων συνετέθη στη συνέχεια το απορροφούν διαδικασία που δημιουργεί διαφόρων ειδών ορατά κοσμικά φαινόμενα όπως εκπομπές ακτινοβολίας αλλά πιθανώς προκαλεί και αόρατα ακόμη στα επιστημονικά όργανα φαινόμενα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατάφερε να καταγράψει καρέ καρέ ένα τέτοιο συμβάν. Το Hubble εντόπισε στο γαλαξία ESO 583-G004 που βρίσκεται σε απόσταση 300 εκατ. έτη φωτός ένα τέτοιο γεγονός. Η γιγάντια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία έχει συλλάβει και «καταβροχθίζει» ένα άστρο και το Hubble κατέγραψε εικόνες της υπεριώδους ακτινοβολίας του φαινομένου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι μεταβολές στην κατάσταση του καταδικασμένου άστρου συμβαίνουν σε διάστημα μερικών ημερών ή το πολύ λίγων μηνών. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα ήταν ανενεργή και σύμφωνα με τους ειδικούς τέτοιου είδους ενεργοποιήσεις συμβαίνουν κατά μέσο όρο μια φορά κάθε εκατό χιλιάδες έτη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 14 =