αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΒάζεις Incognito Mode στον browser σου για να είσαι «αόρατος»; Κι όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική

Βάζεις Incognito Mode στον browser σου για να είσαι «αόρατος»; Κι όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική

Το Incognito Mode που προσφέρεται από την πλειοψηφία των browsers χρησιμοποιείται συνήθως από τους χρήστες για να αναζητήσουν θέματα ιατρικού, εργασιακού και κυρίως πορνογραφικού περιεχομένου μεταξύ άλλων, με την πεποίθηση πως αυτές οι αναζητήσεις γίνονται μυστικά και τα ίχνη δεν μπορούν να οδηγήσουν πίσω σε αυτούς. Δυστυχώς όμως, αυτή είναι μία κοινή παρεξήγηση.

Κανένα από τα private modes των μεγαλύτερων browsers δεν προστατεύουν το online ιστορικό σας από τους παρόχους internet ή τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ούτε μπλοκάρουν τρίτους από το ανιχνεύσουν τη δραστηριότητα και την τοποθεσία σας. Και φυσικά δε σας προστατεύουν από ιούς και malware. Αντίθετα, η λειτουργία του Incognito Mode περιορίζεται στην παρεμπόδιση των cookies και στην παρεμπόδιση των αυτό-συμπληρούμενων φορμών να αποθηκεύονται στην τοπική συσκευή.

Αν για κάποιους από εσάς αυτό ακούγεται λογικό και το γνωρίζατε ήδη, δε συμβαίνει το ίδιο με την πλειοψηφία των χρηστών, οι οποίοι νιώθουν σχεδόν εξαπατημένοι από την περιγραφή αυτού του mode. Όπως αποκαλύπτει μία έρευνα Γερμανών και Αμερικανών ερευνητών, 460 ενήλικες εθελοντές ρωτήθηκαν για το Incognito Mode έξι εκ των μεγαλύτερων brwosers (Firefox, Chrome, Safari, Edge, Opera, Brave). To 56.3% των ερωτηθέντων, αφού διάβασαν τους όρους χρήσης του private mode, πίστευαν ακόμα πως οι αναζητήσεις τους δε θα αποθηκεύονταν, ενώ το 40.2% πίστευε πως τα websites που επισκέπτονται δε θα μπορούσαν να βρουν την τοποθεσία τους. Το 37% θεώρησε πως θα ήταν αδύνατο για τον πάροχο ή τις κυβερνητικές υπηρεσίες να δουν το browsing ιστορικό τους, ενώ μία κοινή πεποίθηση ήταν πως το private browsing θα τους προστάτευε περισσότερο από ιούς.

Αν και η τελική ευθύνη βαρύνει το χρήστη, ο οποίος δε διαβάζει σχεδόν ποτέ τους όρους χρήσης, οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν πως τα κείμενα αυτά πρέπει να γραφτούν σε πιο κατανοητή γλώσσα και να κάνουν σαφείς τις δυνατότητες αυτής της λειτουργίας. Κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα πως η περιγραφή των λειτουργιών γίνεται χειρότερη με τον καιρό και όχι καλύτερη.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 6 =