αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑύξηση 32% στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Τρέχουν να τα δώσουν όπως-όπως αρκετοί ιδιοκτήτες

Αύξηση 32% στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Τρέχουν να τα δώσουν όπως-όπως αρκετοί ιδιοκτήτες

Δώδεκα ημέρες έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες για να ολοκληρώσουν την αγορά, τη γονική παροχή ή δωρεά ενός ακινήτου πριν αυξηθούν οι φόροι ακινήτων από το 2019. Συγκεκριμένα, όσοι προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων σε 3.792 περιοχές της Ελλάδας το 2019 θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών. Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες εφαρμόστηκαν μόνο για τον ΕΝΦΙΑ και θα επεκταθούν και στους υπόλοιπους φόρους από την Πρωτοχρονιά του 2019.

Ηδη με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν το 2018 είτε να «ξεφορτωθούν» κάποιο ακίνητο είτε να αγοράσουν για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις (σε ΕΝΦΙΑ και ΦΜΑ). Συγκεκριμένα, στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης παρουσιάζουν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι εισπράξεις κατά 273 εκατ. ευρώ. Βέβαια, οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το 2018 είναι και αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στις τουριστικές περιοχές με στόχο τα ακίνητα να μισθωθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, αλλά και άλλων που εξειδικεύονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου, τις τελευταίες ημέρες η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών, όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης.

Αύξηση συναλλαγών

Xιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν στους συμβολαιογράφους για να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους τα ακίνητα που διαθέτουν είτε τμήμα της ακίνητης περιουσίας ή να δημιουργήσουν εταιρείες με στόχο να καταβάλλουν μικρότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς από το νέο έτος οι αντικειμενικές αξίες που αναπροσαρμόστηκαν τον περασμένο Ιούλιο μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή.

Σύμφωνα με μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία, τον τελευταίο μήνα οι πράξεις έχουν αυξηθεί κατά 30%-35%, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στις αυξημένες αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή οι αγοραπωλησίες αφορούν κυρίως περιοχές όπου αυξήθηκαν οι τιμές της εφορίας τον περασμένο Ιούλιο. Αντίθετα, στο κέντρο υπάρχει μεικτή εικόνα. Συγκεκριμένα, στο Κολωνάκι και στις κοντινές περιοχές οι αγοραπωλησίες σχετίζονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες και τις επιβαρύνσεις που θα έρθουν από το νέο έτος, ενώ στο ευρύτερο κέντρο σχετίζονται με το ενδιαφέρον αγοραστών να επενδύσουν σε μικρά ακίνητα με στόχο να αποκομίσουν κέρδη από τη βραχυχρόνια μίσθωσή τους.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΑΑΔΕ, η αύξηση στα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης είναι πιθανόν να οφείλεται στην αναμενόμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, που δύναται να οδήγησε πλήθος υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών τους πριν από την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης.

Οπως προαναφέρθηκε, στο Κολωνάκι, στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, στη Μύκονο και στην Πάρο έγιναν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, εξέλιξη που εκτινάσσει στα ύψη όλους τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα, κυρίως τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί ο κύριος φόρος να παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα για κάποιες από τις ανωτέρω περιοχές, ωστόσο ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται στα ακίνητα φορολογητέας αξίας άνω των 250.000 ευρώ εκτίναξε τον τελικό φόρο.

Για παράδειγμα, στην ακριβότερη περιοχή του Κολωνακίου, για διαμέρισμα 120 τ.μ. 2ου ορόφου, ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος ήταν το 2107 4.228,89 ευρώ, ενώ το 2018 έφθασε στις 5.688,89 ευρώ. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πληρώνει περισσότερα 1.460 ευρώ ή 34,5%.

Η μεταφορά των βαρών για ακόμα μία φορά στη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στο σπάσιμο της περιουσίας τους στα μέλη της οικογένειας, με στόχο να περιορίσουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έχουν επωμιστεί κατά τα χρόνια των μνημονίων.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six − 5 =