αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑύξηση ρεκόρ 40,5% στη χρήση καρτών στην Ελλάδα

Αύξηση ρεκόρ 40,5% στη χρήση καρτών στην Ελλάδα

Στα 36,8 δισ. ευρώ ανήλθαν οι συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στη χώρα μας το 2020, καταγράφοντας αύξηση-ρεκόρ της τάξης του 40,5% περίπου σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ, οι πληρωμές μέσω καρτών αυξήθηκαν από τα 26,2 δισ. ευρώ το 2019 στα 36,8 δισ. ευρώ, καθώς η πανδημία και τα lockdowns στην οικονομία εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών στη χώρα μας περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των πληρωμών με κάρτες έγινε μέσω χρεωστικών καρτών και η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 31,4 δισ. ευρώ έναντι 20,1 δισ. ευρώ το 2019. Αντίθετα, μικρή ήταν η χρήση των πιστωτικών καρτών, των οποίων η αξία των συναλλαγών μειώθηκε το 2020 στα 5,2 δισ. ευρώ από 5,8 δισ. ευρώ το 2019. Να διευκρινιστεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν στις συναλλαγές από Ελληνες και δεν περιλαμβάνουν τις συναλλαγές από κατοίκους του εξωτερικού, που ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετικά περιορισμένες το 2020 λόγω της καθίζησης που υπέστη ο τουρισμός. Στην εκτίναξη της χρήσης των χρεωστικών καρτών συνέβαλε σημαντικά η αύξηση του ορίου για ανέπαφες συναλλαγές που υιοθετήθηκε από όλες τις τράπεζες έπειτα από σχετική άδεια της ΕΚΤ.

Σημαντική την ίδια περίοδο ήταν και η αύξηση άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, όπως η απευθείας μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό (credit transfer). Η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε το 2020 στα 718,7 δισ. ευρώ από 699,1 δισ. ευρώ το 2019, αλλά υπολείπεται από την άνοδο που παρατηρήθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως π.χ. στη Γαλλία ή την Πολωνία, που κινήθηκαν με ρυθμό της τάξης του 40%. Η αιτία αποδίδεται στη χαμηλή εξοικείωση των Ελλήνων στις απευθείας συναλλαγές μεταξύ λογαριασμών, τάση πάντως που αλλάζει σταδιακά καθώς διευρύνεται η χρήση των κινητών για τραπεζικές συναλλαγές. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σημαντική μείωση των συναλλαγών μέσω επιταγών, η αξία των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, υποχώρησε στη χώρα μας στα 66,4 δισ. ευρώ από 89,4 δισ. ευρώ το 2019. 

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =