αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτό το ελληνικό νησί πωλείται σε πλειστηριασμό

Αυτό το ελληνικό νησί πωλείται σε πλειστηριασμό

Τον προσεχή Ιούλιο θα φανεί εάν η ιδιωτική νησίδα «Μάκρη» στο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Ιονίου θα καταφέρει να ανατρέψει το προδιαγεγραμμένο άγονο τέλος αντίστοιχων εγχειρημάτων και να πωληθεί, αυτή τη φορά μέσω πλειστηριασμού.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η «Μάκρη», που έχει συνολική έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, αλλά η αξιοποιήσιμη επιφάνειά της δεν είναι μεγαλύτερη από 881,2 χιλ. τ.μ., έχει προγραμματιστεί να εκποιηθεί ηλεκτρονικά στις 20 Ιουλίου με τιμή πρώτης εκκίνησης το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ. Αποτελεί ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς. Προτού κατασχεθεί, ανήκε στην υπό εκκαθάριση τουριστική εταιρεία Argo, με έδρα την Χίο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Στέφανο Λιόβαρο.

Ωστόσο, παρότι το ιδιωτικό νησί είναι το πέμπτο μεγαλύτερο του συμπλέγματος των Εχινάδων μετά τον Πεταλά, την Οξειά, τη Δρακονέρα και το Προβάτι, είναι αμφίβολο εάν το προσεχές καλοκαίρι θα καταφέρει να αλλάξει χέρια. Το άδοξο τέλος, άλλωστε, που είχε το εγχείρημα του πρώην εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Αλ Χαλίφα Αλ Θάνι, για τη μετατροπή της Οξειάς (είχε περιέλθει στον ίδιο έναντι 5 εκατ. ευρώ το 2012) σε art island έχει καταστήσει τους υποψήφιους ιδιοκτήτες ελληνικών νησιών περισσότερο σκεπτικούς.

Η «Μάκρη» Εχινάδων, αν και επιχειρείται να βγει στο σφυρί για πρώτη φορά, μετράει αρκετές και λιμνάζουσες απόπειρες πώλησής της. Τουλάχιστον την τελευταία εξαετία, ελληνικά μεσιτικά γραφεία και ξένες εταιρείες που ειδικεύονται στην πώληση ιδιωτικών νησιών, όπως η Private Islands Inc., επιδιώκουν να πουλήσουν το νησί που φιλοξενεί τα ερειπωμένα απομεινάρια ενός ξωκλησιού, μίας στέρνας και ενός μικρού σπιτιού. Σύμφωνα με παλαιότερες δημοσιευμένες αγγελίες πώλησης, το ζητούμενο τίμημα του νησιού με την ακτογραμμή των 7,3 χιλιομέτρων τοποθετούνταν σε 10 εκατ. ευρώ, με τη «Μάκρη» να εμφανίζεται ότι διαθέτει το πλέον ώριμο αδειοδοτικά καθεστώς που επιτρέπει την κατασκευή ξενοδοχείου και κατοικιών.

Πάντως, το νησί ως μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου «Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού» είναι ενταγμένο στο Δίκτυο «Natura 2000» και αποτελεί δασική έκταση. Διέπεται δηλαδή από αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι προβλέπουν μόνο τη δημιουργία ήπιων χρήσεων και περιορισμένου όγκου κατασκευών. Ως εκ τούτου, ένας υποψήφιος αγοραστής, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα χρειαζόταν να προσβλέπει στην πιθανή τροποποίηση των όρων και περιορισμών δόμησης ευρύτερα για το σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, προκειμένου να είναι δυνατή η τουριστική αξιοποίηση του νησιού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 13 =