αρχικηVIRALΑυτό είναι το πρόσωπο του Τουταγχαμών- Αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά (Εικόνες)

Αυτό είναι το πρόσωπο του Τουταγχαμών- Αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά (Εικόνες)

To πρόσωπο του Τουταγχαμών αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά, χάρη σε ένα γλύπτη. Ο Κρίστιαν Κόρμπετ, που είχε φιλοτεχνήσει την προτομή του πρίγκιπα Φιλίππου το 2013, χρησιμοποίησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο βασισμένο στις σαρώσεις του κρανίου του Φαραώ, με το αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του Τουταγχαμών που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.

«Δουλέψαμε από ένα 3D μοντέλο του κρανίου, κι έπειτα προσθέσαμε στρώματα μυών και πρακτικά “χτίσαμε” το πρόσωπο» εξήγησε ο Άντριου Νέλσον από το Western University του Καναδά.

https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/main_mega/public/articles/2022-12-13/The%20face%20of%20Tutankhamun.jpeg?itok=NxI5OAq0

«Η ανατομία τού κρανίου οδήγησε την αναδόμηση του προσώπου, οπότε πιστεύω πως είναι πολύ πιο ρεαλιστική η εμφάνιση από οποιαδήποτε άλλη έχουμε δει στο παρελθόν» πρόσθεσε.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε σαρώσεις υπολογιστικής τομογραφίας για να δημιουργήσει το ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου, καθώς και δείκτες ιστών με βάση πρότυπα σύγχρονων Αιγυπτίων, για το βάθος τού δέρματος στα διάφορα σημεία του προσώπου. Για τις προηγούμενες αναπαραστάσεις μουμιών είχαν χρησιμοποιηθεί δείκτες ιστών βάσει Καυκάσιου προτύπου.

«Στη συνέχεια “έχτισα” στρώμα-στρώμα τους μυς. Το ιατροδικαστικό γλυπτό βασίστηκε την επιστήμη του κρανίου, και οι δείκτες ιστών και όλες οι μετρήσεις στον μέσο άνδρα Αιγύπτιο» διευκρινίζει ο Κόρμπετ.

https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/lifo_lightbox_open/public/articles/2022-12-13/The%20bust%20in%20different%20stages.jpeg?itok=vS8G_vr3

Η επιστημονική προτομή είχε τα μάτια κλειστά, ενώ δε διέθετε αυτιά και έκφραση. Ωστόσο, στην αναπαράστασή του, ο Κόρμπετ κατάφερε να είναι «πιο δημιουργικός» ανοίγοντας τα μάτια του έργου του, δίνοντάς τους πλάγιο βλέμμα και μια ανεπαίσθητη έκφραση στα χείλη».

«Όμως, και πάλι δεν υπήρχαν χαρακτηριστικά ψεύτικα – ακόμα και τα αυτιά τα επεξεργαστήκαμε προσεκτικά όλοι μας» πρόσθεσε ο δημιουργός.

Ο γλύπτης εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο Φαραώ θα είχε εγκρίνει το τελικό αποτέλεσμα. «Με ένα μαγικό τρόπο μού υπενθύμισε πως ήταν φαραώ και πως ενέκρινε το ολοκληρωμένο έργο. Ως καλλιτέχνης απλώς ξέρεις πως κάτι είναι σωστό».

Μία από τις προκλήσεις της αναπαράστασης που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ για τον νεαρό Φαραώ, ήταν πως έπρεπε να δημιουργηθεί λογισμικό που να ξεχωρίζει το ίδιο το κρανίο από το εμποτισμένο με ρητίνη ύφασμα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για να διατηρήσουν το σχήμα του προσώπου μετά τη διαδικασία μουμιοποίησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 6 =