αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτό είναι το μπάτζετ της Lamda για την πρώτη 5ετία στο Ελληνικό

Αυτό είναι το μπάτζετ της Lamda για την πρώτη 5ετία στο Ελληνικό

Στη χρηματοδοτική κάλυψη του επενδυτικού σχεδιασμού της πρώτης πενταετίας για την ανάπλαση του Ελληνικού προχώρησε χθες η Lamda Development, επικαιροποιώντας τους όρους του κοινοπρακτικού δανεισμού της ύψους 1,16 δισ. ευρώ με εκδότριες τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς.

Όπως σημειώνει το Euro2day.gr, η εταιρεία και παραχωρησιούχος του έργου έχει ήδη προϋπολογίσει πως για την πρώτη 5ετή φάση ανάπτυξης θα απαιτηθούν κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ. Tα μισά και πλέον εξ αυτών των αναγκών (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) καλύπτονται από ίδια κεφάλαια της Lamda Develοpment (από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019, το εταιρικό ομόλογο με το οποίο άντλησε κεφάλαια 320 εκατ. ευρώ στα μέσα του 2020, αλλά και ταμειακές ροές της εταιρείας όσο προχωρά η εκμετάλλευση των βασικών της projects). Μετά δε την επικαιροποίηση των όρων του κοινοπρακτικού δανείου καλύπτεται πλήρως το υπόλοιπο του 1 δισ. ευρώ επενδύσεων.

Με βάση τον σχεδιασμό του ομίλου, στην πρώτη 5ετία του έργου προβλέπεται, αφενός, η κατασκευή βασικών υποδομών και αφετέρου, η δημιουργία πολυτελών κατοικιών, εμπορικών χώρων, 5άστερου ξενοδοχείου και της μαρίνας, όλα προς το παραλιακό μέτωπο του Αγίου Κοσμά, αλλά και η ανέγερση δύο πύργων (κατοικιών και μεικτής χρήσης κατοικιών και γραφείων ο δεύτερος) αλλά και του εμπορικού κέντρου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Εμβληματική επίσης παρουσία θα έχει το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο, το οποίο ωστόσο αποτελεί επένδυση της κοινοπραξίας Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ως γνωστόν για τη συγκεκριμένη επένδυση εκκρεμεί η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο και ακολούθως η σύμβαση της κοινοπραξίας με τη Lamda Develοpment. 

Με βάση τα παραπάνω, ευλόγως ο όμιλος της Lamda Develοpment έχει σχεδιάσει και την αρχιτεκτονική χρηματοδότησης των επενδύσεων των πρώτων χρόνων.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, 542 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού δανείου που συνήψε ο όμιλος αφορούν στη χρηματοδότηση των έργων υποδομών ενώ 622 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν την εμπορική ανάπτυξη στη Λεωφ. Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall) και για την εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά (Marina Galleria). 

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του 5άστερου ξενοδοχείου και μέρους των παραθεριστικών κατοικιών, ήδη ο όμιλος Lamda Develοpment έχει συνάψει joint venture με την ΤΕΜΕΣ, διακρατώντας το 30% της όλης επένδυσης, μειώνοντας συνακόλουθα την ανάγκη εκροής επενδυτικών κεφαλαίων.  Επιπλέον, καταγράφεται ήδη ισχυρή ζήτηση για απόκτηση κατοικιών στο υπό ανάπτυξη project του πρώην Ελληνικού, με εγχώρια αλλά και διεθνή συμφέροντα να έχουν δημιουργήσει ήδη escrow accounts, δεσμευόμενα για τη μελλοντική κυριότητα των εν λόγω κατοικιών.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τους πύργους, η εταιρεία τρέχει ήδη διαγωνιστική διαδικασία, με 15 υποψήφιους επενδυτές να έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές. 

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, προβλέπεται να συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV), μία για κάθε πύργο. Στη μία θα έχει πλειοψηφικό ποσοστό η Lamda Develοpment και στην άλλη ο συνεπενδυτής (στο σχήμα 70%-30%). Η τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία που υλοποιείται με συμβούλους την Deloitte και Savills εισήλθε πλέον στη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων, προκειμένου να καταρτιστεί η short list εκείνων που θα εισέλθουν στη φάση κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Η διαδικασία και η  τελική κατακύρωση των δύο διαγωνισμών για τα αντίστοιχα έργα και η ανάδειξη των προτιμητέων επενδυτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × three =